تخمین اندازه بلورک آلیاژ نانوساختار آهن- نیکل تولید شده به روش آلیاژسازی مکانیکی به کمک روش های تحلیل طیفی الگوی پراش و میکرسکوپ الکترونی عبوری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: بیست و یکمین همایش بلور شناسی و کانی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SCMI21_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خیری سردهایی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی، گروه مهندسی مواد، دانشگاه شهید چمران اهواز

خلیل الله قیصری

استادیار دانشکده مهندسی، گروه مهندسی مواد، دانشگاه شهید چمران اهواز

رسول کردی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت

چکیده

یکی از محاسن روش آلیاژسازی مکانیکی، امکان دسترسی به آلیاژهای نانوساختار است. کاهش اندازه بلورکهاتاکمتراز100نانومترتاثیر شگرفی در خواص فیزیکی و مکانیکی آنها به جا میگذراد. در سالهای اخیر، مدلهای مختلفی برای توصیف ارتباط بین اندازه بلورک و خواص مختلف مواد ارایه گردیده است. از این منظر، روشهای مختلف تخمین اندازه بلورک مورد توجه، بازبینی و مقایسه قرار گرفته است. در این پژوهش آلیاژ نانوساختار آهن- نیکل با 45درصد وزنی نیکل( معروف به آلیاژ پرم الوی) به روش آلیاژسازی مکانیکی تهیه گردید، سپس به کمک روش پراش پرتو ایکس((XRD و میکروسکوپ الکترونی عبوری((TEM مورد ارزیابی های ریزساختاری قرار گرفت. برای تخمین اندازه بلورک و کرنش شبکه از دو روش متفاوت تحلیلطیفیالگوی پراش وارن- آورباخ و ریتولد استفاده شد. مقادیر متوسط به دست آمده از این دو روش با تصاویر ریزساختاری به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی عبوری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقادیراندازه بلورک های به دست آمده از این روشهااز سازگاری نسبتا مطلوبی برخوردار بودند؛ به نحوی که اندازه متوسط بلورکهابین12-16نانومتر تخمین زده شد.

کلیدواژه ها

آلیاژسازی مکانیکی، اندازه بلورک، روش وارن-آورباخ، روش ریتولد، میکروسکوپ الکترونی عبوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.