بررسی تاثیر تغییر کاربری بررواناب رودخانه مارون در ایستگاه ایدنک با استفاده از داده های سنجش از دور و مدل SWAT

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی آب و سازه های هیدرولیکی
  • کد COI اختصاصی: NCWHS01_164
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خسرو شفیعی مطلق

استادیار، گروه مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهدشت، دهدشت، ایران

جهانگیر پرهمت

دانشیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، تهران، ایران

حسین صدقی

استاد و مدیر گروه تخصصی علوم و مهندسی آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

مجید حسینی

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، تهران، ایران

چکیده

مدیریت صحیح حوضه های آبخیز کشور یکی از مهم ترین روش های استفاده بهینه از منابع آب و خاک می باشد برای این کار نیاز به اطلاعات جامع ارزش های متفاوت مدیریتی و اجرایی است. چند دهه اخیر برآورد درست و به موقع از وضعیت کمی و کیفی رواناب یکی از دغدغه های مدیریت های کلان کشور به حساب می آید. این پروژه مدل سازی و ارزیابی و کارآیی مدل SWAT در شبیه سازی رواناب ماهانه، تحلیل حساسیت، بهینه سازی پارامترهای حساس، بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی در طی چهار دهه اخیر بر کمیت و کیفیت رودخانه مارون در ایستگاه خروجی حوزه ی آبخیز مارون (ایدنک) در استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد. برای این مقصود از مدل نیمه توزیعی SWAT و برنامه ی SUFI2 و در قالب بسته نرم افزاری SWAT CUP برای تحلیل حساسیت، واسنجی، صحت سنجی و آنالیز عدم قطعیت بهره گرفته شد. در این تحقیق ابتدا نقشه تغییر سطح کاربری های اراضی موجود و همچنین نقشه خاک و پوشش گیاهی در حوضه ی آبخیز مارون در طی چهار دوره ده سال ه از سال 1980 تا سال 2010 با استفاده از سنجنده های TM وETM ماهواره ی لندست مشخص شد. آمار مشاهداتی ایستگاه هیدرومتری ایدنک بعنوان ایستگاه مبنا در طی سال های 1970 تا 2010 طی چهار دوره ده ساله مورد استفاده قرار گرفت. مقایسه اثر گزینه های مدیریتی مدیریتی کاربری اراضی بر مولفه های مختلف چرخه هیدرولوژیکی و همچنین مقادیر مختلف رواناب نشان می دهد طی چهار دهه اخیر سناریوی بدبینانه اتفاق افتاده با ادامه روند تخریبی در کاربری اراضی به سمت حالت قهقرایی مقادیر مختلف رواناب افزایش و نفوذپذیری و آب گذری به آبخوان های سطحی و عمیق، کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، مدل SUFI2، SWAT، حوزه ی مارون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.