بررسی اصول و ابعاد معماری زمینه گرا با محوریت تحقق توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی پایدار - دبی و مصدر
  • کد COI اختصاصی: CAMU04_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 591
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد حیاتی

مدرس گروه معماری(مقطع تحصیلات تکمیلی)، واحداهواز، دانشگاه آزاد اسلامی ، اهواز ، ایران

سمیرا عسکری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، اهواز، ایران

سورن خدایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان، اهواز، ایران

چکیده

معماری و شهرسازی سنتی ما همواره در تعامل با محیط اطراف خود بوده است. اما در دوران معاصر به علت افزایش جمعیت و رشد بی رویه ی و بدون حساب شهرها رشته ی این تعامل از هم گسست و شهرهایی با چهره ی ناهمگون و نامتناسب با محیط اطراف به وجود آمد. توسعه پایدار شهری، شکلی از توسعه امروزی است که توان توسعه مداوم شهرها و جوامع شهری نسل های آینده را تضمین کند. رسیدن به این هدف، ایجاد بناهای پایداری است که کمترین تاثیرات مخرب را بر محیط های ساخته شده (مصنوع)، طبیعی مجاور و زمینه کلی خود داشته باشند. لذا رسیدن به توسعه پایدار میسر نمی گردد مگر با تاکید بر زمینه گرایی. معماری زمینه گرا نه تاکید بر تقلید دارد و نه مانع نوآوری و خلاقیت است. پیام آن ضرورت توجه به محیط کالبدی پیرامون اثر معماری است و نشان می دهد که این توجه می تواند هم برای خود اثر معماری و هم برای زمینه عاملی مثبت و تقویت کننده باشد. در تهیه این پژوهش که با مطالعه کیفی و با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته و ابزار گردآوری داده ها، مطالعات اسنادی نیز با کنکاش در کتب و متون و نیز تجربیات نوشتاری که در زمینه های مشابه مورد استفاده قرار گرفت، سعی شد تا به ساختاری کلی برای روند تحقیق دست بیابیم. از این رهگذر نتایج پژوهش حاکی از این است که معماری زمینه گرا و الهام از آن نفی کننده خلاقیت نیست. لذا در این دیدگاه، معمار و شهرساز باید در ابتدا ویژگیهای یک مکان زمینه را به درستی دریابد و این پارامتر را اصلی اساسی در فرآیند طراحی خود در نظر گیرد. چرا که ایده ها و عناصر شهرهای گذشته در شکل دادن به کالبد شهرهای معاصر حضور دارند.

کلیدواژه ها

معماری زمینه گرا، توسعه پایدار، کالبد شهر، شهرسازی، شهرهای پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.