بررسی و شناخت نقش هندسه نقوش و الگوهای تزیینی هندسی بکارگرفته شده در معماری ایرانی- اسلامی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی معماری و شهرسازی پایدار - دبی و مصدر
- کد COI اختصاصی: CAMU04_133
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2784
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه معماری، واحد سنندج ، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج ، ایران
دکتری تخصصی ، گروه معماری، واحد سنندج ، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
چکیده
هر معماری دوره اسلامی الگوهای تزیینی بسیاری دارد که هر یک به تناسب مکان و همچنین سازگاری با نوع مصالح، در بیشتر ادوار هنر اسلامی به کار رفته است. برخی از این نقوش، منحصر و محدود به یک دوره و یا به یک مکان خاص و قابل اجرا بر روی مصالح خاصی نیستند. بلکه چنین نقش هایی را می توان بر روی تمامی بناهای دوره اسلامی، در ادوار مختلف و با مصالح مختلف مشاهده کرد . برخی فقط به لحاظ زیبایی شناسی اهمیت دارند و در بنا به عنوان یک عامل تزیینی به کار رفته است. ولی برخی علاوه بر جنبه زیبایی، دارای یک مفهوم خاص دینی، فلسفی، اجتماعی و یا سیاسی اند. نقش های هندسی در هنرهای سنتی ایران، پیوندی عمیق و ناگسستنی با مبادی نظری، فلسفی و خاستگاه واقعی خویش یعنی دین اسلام داشته است و صورتی شایسته برای انعکاس فلسفه ی اسلامی می باشد. نشانه های رمزی که در متن آثار تزیینی هندسی نهفته است به سبب حقیقت راستین خویش، صورت مثالی از دنیا و رمز به نوعی عین همان خاستگاه وجودی خویش می باشد، آبشخوری که خود سرچشمه ی آن از منبع وحی ملهم است، از آنجایی که چیزی است که بیان می دارد وحدت حاکم بر کثرات اشکال و فرم های موجود در نقشهای هندسی، صورت رمزی این پیام واحد است که از نظر اسلام، هنرالهی پیش از هر چیز تجلی وحدت الهی در جمال و نظم عالم است . وحدت، در هماهنگی و انسجام عالم کثرت و در نظم و توازن، انعکاس می یابد، هنر جهان را روشن و مصفا می کند، به روح مدد می رساند تا از کثرت تشویش انگیز امور برهد و به سوی وحدت بیکران باز گردد. با نقل و انتقال الگوهای مقدس، اعتبار روحانی صورتها را نقشهای هندسی به لحاظ وابستگی شدیدش به سنت، سنتی که تضمین می کند.چه از لحاظ صورت و چه از لحاظ معنا، با هنر قدسی قرابتی ناگسستنی یافته و در هنرهای سنتی اسلامی ایران جایگاهی ویژه و منحصر بفرد یافته است. هدف از این مطالعه بررسی و شناخت نقش هندسه نقوش و الگوهای تزیینی هندسی بکارگرفته شده در معماری ایرانی- اسلامی است . لذا این تحقیق به روشی کیفی_ توصیفی پس از تعریف هندسه به بررسی نقوشی هندسی خواهد پرداخت که بدون تردید تاثیر بسزایی در پیشبرد اهداف معماری خواهد داشت.کلیدواژه ها
هندسه، هندسه نقوش، تزیینات هندسی، گره، معماریمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.