اندازه گیری میزان رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات و پروتیین در دو گونه گیاهی کبر ( .L Capparis spinosa ) و شیشه شور G.Don؛ (Sol-ex Gaertn) Callistemon viminalisتحت تاثیر آلودگی هوا

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF02_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم زنگنه منش

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته ی فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز

سید منصور سید نژاد

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالعلی گیلانی

استادیار پژوهش بخش زراعی - باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

از آنجایی که گیاهان به طور مداوم در معرض هوا هستند، به عنوان اولین گیرنده آلاینده های گازی و ذرات از جو شناخته می شوند. گیاهان زمانی که در تماس با آلاینده های هوا قرار می گیرند، اکثرا تغییرات فیزیولوژیکی را قبل از ظهور آسیب های ظاهری در برگ ها نشان می دهند. تحقیق حاضر به منظور مطالعه تاثیر آلودگی هوا بر برخی شاخص های فیزیولوژیکی مانند میزان رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات محلول برگ و محتوای پروتیین دو گونه گیاهی کبر ( Capparis spinosa.L ) و شیشه شور G.Don؛(Sol-ex Gaertn) Callistemon viminalis انجام گردید. در این تحقیق نیروگاه رامین اهواز به عنوان منطقه آلوده و دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان منطقه پاک انتخاب شدند. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل a ، b ، کلروفیل کل، کارتنویید، کربوهیدرات، در گیاه کبر در منطقه آلوده کاهش معنی داری در سطح (p< 0.01) پیدا کردهاست، در حالی که در شیشه شور میزان این شاخص ها افزایش معنی داری داشت. همچنین مقدار پروتیین برگ در هردو گیاه در منطقه آلوده افزایش معنی داری نشان داد. تغییرات به وجود آمده در هر دو گیاه مذکور ناشی از حضور گازهای آلاینده در منطقه آلوده می باشد بنابراین، مشخص شد این گیاهان برای تطابق با شرایط آب و هوایی آلوده مبادرت به تغییر برخی فاکتورهای فیزیولوژیکی خود نموده و با شرایط سازگار گردیده اند.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا، کبر، شیشه شور، کربوهیدرات محلول، پروتیین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.