ارزیابی میزان فلزات سنگین سرب و کادمیوم در چای سیاه عرضه شده در استان یزد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF02_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 898
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا یاسایی مهرجردی

دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیهد صدوقی یزد

علی سالارشریف

کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیهد صدوقی یزد

چکیده

آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات زیست محیطی و از مسایل مهم در ایمنی مواد غذایی می باشد. با توجه به عوارض ناشی از جذب رژیمی فلزات سنگین در بدن انسان و این که چای به عنوان آشامیدنی دلپذیر، پس از آب پر مصرف ترین نوشیدنی در ایران است. هدف از این مطالعه که در سال 95 انجام گرفت بررسی میزان فلزات سنگین سرب و کادمیوم در چای سیاه عرضه شده در استان یزد بود و تعداد 60 از نمونه چای سیاه پر مصرف عرضه شده در استان یزد تهیه گردید سپس نمونه ها به روش خاکستر مرطوب آماده سازی شده و مقدار عناصر نمونه ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی بر اساس استاندارد ملی به شماره 9266 تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS ver.19 انجام شد و نتایج نشان داد که میانگین فلزات سرب و کادمیوم در مجموع نمونه چای به ترتیب 0/251±0/896 و 0/013±0/069 میکروگرم بر گرم بود که مقدار فلز سرب در 13 نمونه (21/67%) و کادمیوم در 2 نمونه چای (3/33%) از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی بالاتر است. تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که بین میانگین میزان فلزات در نمونه های چای تی بگ و بسته بندی اختلاف معنی داری وجود دارد (P< 0/05). در مجموع با توجه به نتایج به دست آمده، می توان بیان داشت که اکثر نمونه های چای سیاه بسته بندی عرضه شده در استان یزد از نظر مقد ار فلزات سرب و کادمیوم برای مصرف کنندگان ایمن می باشند ولی در بعضی از نمونه های چای تی بگ، میزان فلزات اندازه گیری شده به خصوص فلز سرب از حد مجاز تعیین شده در استاندارد ملی بیشتر است که می تواند خطر بالقوه مهمی برای سلامتی مصرف کنندگان داشته باشد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، چای، جذب اتمی، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.