بررسی تاثیر تنش شوری بر شاخص های جوانه زنی در ارقام ولاین های پیشرفته گندم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه کشاورزی گرایش اصلاح نباتات، تهران، ایران

اشکبوس امینی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

اسلام مجیدی هروان

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه زراعت و اصلاح نباتات، تهران، ایران

چکیده

شوری خاک و آب آبیاری، باعث کاهش جوانه زنی بذر شده و رشد گیاهان را محدود می سازد. به منظور ارزیابی تاثیر تنش شوری بر شاخصهای جوانه زنی و رشد گیاهچه ای درگندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد بررسی شامل 20 ژنوتیپ گندم و سطوح شوری صفر، 8، 12 و 16 دسی زیمنس برمتر کلرید سدیم بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف شوری اثر بسیار معنی داری را بر یکنواختی جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک ساقه چه و طول وزن خشک ریشه چه داشتند. همبستگی وزن خشک ساقه چه با شاخص های یکنواختی جوانه زنی، بنیه بذر، درصد و سرعت جوانه زنی و طول ساقه چه، مثبت و معنی دار بود، ولی همبستگی ان با صفات طول و وزن خشک ریشه چه غیرمعنی دار بود. در مجموع ژنوتیپ های 17، 18، 19، 8 و 11 در مقایسه با ارقام شاهد از مقادیر پایینی از درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و وزن ساقه چه و ریشه چه کمتری برخوردار بودند، در مقابل ژنوتیپ های شماره 5، 10، 14، 6 و 20 با داشتن مقادیر بالایی از شاخص های جوانه زنی، درصد و سرعت جوانه زنی یشتر و برتری نسبت به ارقام شاهد و بقیه لاین ها به عنوان ژنوتیپ های متحمل تعیین و شناسایی شدندکه از این لاین های برتر می توان در برنامه های به نژادی شوری و مطالعات تکمیلی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

گندم، یکنواختی جوانه زنی، بنیه بذر، تنش شوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.