بررسی اثرات سازه های آبخیزداری بر روی کنترل سیلاب؛ مطالعه موردی: حوزه نردین شهرستان میامی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس جامع مدیریت و مهندسی سیلاب
  • کد COI اختصاصی: IFMC05_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اکبرزاده

دانشجو کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی، دانشگاه سمنان

حسن غلامی

معاون اداره مهندسی و مطالعات، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان

محمدرضا رجبی

ریس اداره کنترل سیلاب و آبخوانداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان

محمدهادی نوچه

معاونت آبخیزداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان.

چکیده

بلایای طبیعی خسارت عمده مالی و جانی به جو مع انسانی وارد می سازد و متاسفانه کشور ماه هم هرچند صباحی طعم تلخ این وقایع را می چشد. سیلاب هر ساله خسارات قابل توجهی را به تاسیسات و اراضی واقع در سیلاب دشت ها وارد می نمایید. حوزه مطالعاتی نردین در شهرستان میامی و در مسیر ارتباطی اصلی بین شهرستان آزادشهر و روستای تیل آباد واقع شده است . روش کار در این مطالعه براساس بهره گیری از روابط تجربی و استفاده از آمار و اطلاعات ایستگاه هیدرومتری تیل آباد پارامترهای مربو طبه آن است حوزه آبخیز نردین به عنوان یک حوزه بحرانی مطرح بوده که به لیل وضعیت کاربری نامناسب و تغییرات کاربری شدید، شرایط اقلیمی و ریزش های رگباری شاهد وقوع سیلاب های بزرگ در این حوزه بوده که با جریانات واریزه ای و به همراه است. د راین تحقیق سعی شده است که اثرات اجرای سازه های ابخیزداری بر روی سیلاب و میزان ججم رسوب در حوزه نردین که یکی از عوامل اصلی سیل های گلستان است، با طالعه این ساره ها و مراجعه به منطقه، مورد ارزیابی قرار گرفته شد. با اجرای شدن 144 سازه باعث افزایش زمان تمرکز در حوزه شده است، با توجه به ایجاد حجم مخزن حدود 2/200/000 متر مکعبی که در اثر ایجاد سازه های سنگی و ملاتی و سدهای خاکی ایجاد شده است و با توجه به ضریب گردی بالای حوزه دارای زمان تمرکز کوتاهی است لذا این حجم می تواند بهمان مقدارآب را ذخیره کند و زمان تمرکز را افزایش دهد و از طرفی نفوذپذیری را افزایش دهد، با توجه به افزایش زمان تمرکز و افزایش نفوذپذیری با کاهش رواناب و در نتیجه کاهش سیل با دوره بازگشت 50-25 سال روبرو خواهیم شد.

کلیدواژه ها

کنترل سیلاب، سازه های آبخیزداری، حوزه نردین، شهرستان میامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.