شناسایی ایستگاه ایدنک در زمان سیلاب و جلوگیری از خسارت های ناشی از آن به زیرساخت های عمرانی پایین دست

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین کنفرانس جامع مدیریت شهری ایران با رویکرد زیرساخت ها،خدمات و توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: ICUM03_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 464
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریدون رادمنش

دانشیار گروه هیدرولوژی و منابع آبی، دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در سال های گذشته بارندگی شدید در ایستگاه ایدنک در بالادست سد مارون خسارات جبران ناپذیری به بار اورده است. رودخانه های فصلی و نیمه فصلی در اثر این بارش ها، فعال شده و به دلیل عدم شناخت کافی از آن ها و رژیم آبدهی شان، باعث بروز خسارت پیش بینی نشده ای گردیده است، در حالی که در صورت شناخت و برآورد شرایط رودخانه، امکان مدیریت و کنترل سیلاب ها وجود خواهد داشت. از طرفی سیلاب های این رودخانه بسیار ناگهانی و دارای پیک بالایی هست. به نظر می رسد کنترل و مدیریت آن اهمیت بالایی داشته باشد. لذا اطلاع از میزان حجم سیلاب، پیش بینی زمان وقوع و مقدار پیک جهت برنامه ریزی و مدیریت سیلاب و پایین دست بسیار مورد نظر هست، زیرا که عدم مدیریت مناسب سبب اسیب رسیدن به کلیه زیر ساخت های عمرانی پایین دست می شود. براین اساس با استفاده از مدل بارش رواناب HEC- HMS و روش اشنایدر اقدام به کالیبراسیون آمار رواناب بر میزان امار بارش واقعی نمودیم. با بررسی چندین نمونه سیلاب رخ داده در سال های گذشته میازن رواناب محاسباتی و مشاهداتی مقایسه گردید و بهترین پارامترها جهت نفوذپذیری اولیه و نهایی خاک زمان تمرکز حوضه محاسبه گردید. زمان پیک هیدروگراف واحد tp پارامتر نخست هست که مقدار آن برای این منطقه 10 برآورد گردید. پارامتر دیگر cp نز از کالیبراسیون حوضه های دارای آمار اندازه گیری دبی به مقدار 0/55 به دست می اید. lnitial loss میزان نفوذ اولیه است که از میزان بارندگی اولیه کسر می گردد و سهم نشت بارش در زمین هست که برای این منطقه 5 برآورد گردید. همچنین برای بقیه ساعات نیز به ازای بارش، یک میازن نفوذ ثابت constant rate در نظر گرفته شده است.

کلیدواژه ها

ایدنک، HEC- HMS، بارش، رواناب، روش اشنایدر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.