شناخت مخروطه افکنه های استان گلستان به منظور تغذیه سفره های زیرزمینی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی سامانه های سطوح آبگیر باران
  • کد COI اختصاصی: RWCS04_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطف ا... پارسایی

عضوهیات علمی مرکز تحقیقات استان گلستان کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

غلامرضا رهبر

عضوهیات علمی مرکز تحقیقات استان گلستان کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

ارازمحمد مفیدی خواجه

کارشناس تحقیقات استان گلستان کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

استان گلستان با مساحتی بالغ بر 20 هزار کیلومترمربع، یکی از استان های شمالی ایران می باشد که بعنوان یکی از قطب های مهم کشاورزی شناخته شده است و سهم زیادی در تولید برخی از محصولات کشاورزی داشته که ارتباط مستقیم با آب و آبیاری سالانه دارد. با توجه تغییر شرایط هیدرولوژیکی و تغییرات اقلیمی که حاصل آن خشکسالی های چند سال اخیر که در استان اتفاق افتاده است شرایطی را ایجاد نموده که بیشترین فشار را بر آب های زیر سطحی وارد شود لذا این تحقیق با هدف شناخت پتانسیل های موجود در استان از جهت شناخت آب های جاری و سیلاب ها و هم شناخت مخازن طبیعی که بتوان هرز آب ها را در آن ذخیره نمود انجام شد . برای رسیدن به هدف فوق، با استفاده از عکسهای هوایی 1:20000، نقشه های تووگرافی 1:25000، تصاویر ماهواره ای لندست و تصاویر گوگل ارت، نقشه های زمین شناسی و همچنین استفاده از آمار دبی روزانه و متوسط ماهانه و سالانه و دبی پیک سیلاب جهت برآورد حداکثر مقدار قابل حصول آب استفاده شده است. نتایج نشان داد که ظرفیت مخروط افکنه های زیرحوزه های مختلف گرگانرود و قره سو بسیار بیشتر از حجم فعلی رواناب و سیلاب های 10 سال اخیر می باشد بطوری که مشاهده می گردد که حجم متوسط سیلاب سالانه 10 سال اخیر در بیشتر زیرحوزه ها به کمتر از 1/0 کل ظرفیت مخروط افکنه می باشد. این نسبت تقریبا در همه زیر حوزه های مورد مطالعه به چشم می خورد. لذا برنامه ریزی برای هدایت تمای هرزآبهای موجود در زیر حوزه های حوزه های آبخیز استان مخصوصا در فصول غیر زراعی امکان پذیر بوده و می تواند از تبعات منفی استفاده بی رویه از آب های زیر سطحس جلوگیری نماید.

کلیدواژه ها

استان گلستان- مخروط افکنه- سفره های زیر زمینی- هرزآب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.