بررسی داده های هواشناسی ایستگاه های نزدیک و دور به مناطق مرطوب در برآورد تبخیر و تعرق مرجع روزانه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه (تقاضا محوری آب)
  • کد COI اختصاصی: NCFWM03_215
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس رضایی

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران

محمدرضا نیشابوری

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

احمد فاخری فرد

استاد گروه مهندسی آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

جلال شیری

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

کارایی مصرف آب یکی از پارا مترهای مهم در رابطه با تولید اقتصادی محصولات کشاورزی می باشد. تبخیر و تعرق از اجزای مهم کارایی مصرف آب به حساب می آید. هدف این پژوهش بررسی سه مدل غیر هوشمند و متعارف هارگریوز، پریستی-تیلور و مکینک (معمولی و واسنجی شده) و چهار مدل هوشمند ANFIS در قالب سه سناریوی الف: مکانی ب: مکانی- بیرون مکانی و ج: بیرون مکانی در برآورد تبخیر و تعرق مرجع روزانه در شرایط مرطوب است. برای این منظور؛ ایستگاه ساری به عنوان اصلی و20 ایستگاه نزدیک در محدوده 300 کیلومتر و آب وهوای مشابه و غیر مشابه با اصلی و سه ایستگاه دور مشابه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج کلی نشان داد که بهترین مدل ها براساس سناریوی الف: دو مدل تجربی معمولی مک کینک و پریستی- تیلور(تا ارتفاع 24 متر از سطح دریا) در سناریوی ب: درایستگاه های مرطوب تا فاصله 150 کیلومتری تمام مدل ها؛ در فاصله 150 تا 300 دو مدل مک کینک و پریستی- تیلور واسنجی شده برای ایستگاه های مرطوب، دو مدل مکینک و هارگریوز واسنجی شده برای ایستگاه های نیمه خشک (در صورت تشابه میانگین سرعت) در شرایط کمبود داده قابل جایگزینی است و برای ایستگاه های خشک نزدیک و دور مرطوب مدل ها قابل قبول نبودند و در سناریوی ج: تا شعاع 150 کیلومتری همه مدل ها مناسب بودند و در فواصل بیشتر مدلی قابل توصیه نبود. در نهایت ترتیب اولویت سناریوها به صورت ب> ج> الف به دست آمد. بهترین مدل پریستلی-تیلور واسنجی شده برای سناریوی ب و ج در محدوده نزدیک مشابه با NRMSE برابر 9 و 15 درصد است.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق، کارایی مصرف آب، مدل پنمن- مانتیث- فایو، مدل های تجربی، مدل های تجربی واسنجی شده، مدل های هوشمند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.