تعیین ارزش اقتصادی آب در زراعت گندم در شبکه آبیاری و زهکشی دز

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه (تقاضا محوری آب)
  • کد COI اختصاصی: NCFWM03_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بصیرت

استادیار، گروه اقتصاد، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

محمد هرمزی

کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی، رییس گروه بررسی های اقتصادی سازمان آب و برق خوزستان، اهواز، ایران

ابوذر ممبینی شاد

کارشناس ارشد اقتصاد، سازمان آب و برق خوزستان، اهواز، ایران

اصلان اگدرنژاد

استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

منابع آب در کشور ایران دارای محدودیت بوده و به علت افزایش جمعیت و تقاضای غذا، مصرف آب برای تولید محصولات کشاورزی نیز افزایش یافت. قیمت گذاری آب یکی از مهمترین ابزارهای اقتصادی جهت مدیریت تقاضای روز افزون آب در بخش کشاورزی است. در این مطالعه ارزش اقتصادی آب با استفاده از تابع تولید، در شبکه آبیاری و زهکشی دز محاسبه شد. به این منظور اطلاعات مورد نیاز در منطقه مورد مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه از کشاورزان نمونه گندم کار جمع آوری شد. پس از بررسی نتایج توابع تولید مختلف، تابع تولید ترانسلوگ به عنوان تابع تولید مناسب محصول مورد نظر انتخاب شد. ارزش اقتصادی آب به ازای هر متر مکعب برای محصول گندم 1470 ریال محاسبه گردید که بسیار بیشتر از تعرفه ابلاغی بر اساس قانون تثبیت آب بهای زراعی جهت این محصولات می باشد. اختلاف موجود بین ارزش اقتصادی محاسبه شده و آب بهای پرداختی توسط کشاورزان می تواند یکی از دلایل مصرف بیش از حد و عدم صرفه جویی آب در تولید محصول گندم باشد. کشش تولیدی نهاده آب در محصول گندم 0/322 محاسبه گردید که بیانگر یک رابطه مثبت بین میزان آب مصرفی و مقدار تولید محصول می باشد.

کلیدواژه ها

ارزش اقتصادی آب، تابع تولید، گندم، شبکه آبیاری و زهکشی دز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.