مطالعه تطبیقی حقوق شهروندی در قانون اساسی ایران و پاکستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس ملی تحقیقات علمی جهان در مدیریت،حسابداری،حقوق و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: MEAHBT01_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 729
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهنواز مشفقی

گروه حقوق، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران

امیرحمزه سالارزایی

دانشیار دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

در قانون اساسی پاکستان برای استفاده از تفریحگاه هایی که فقط جنبه مذهبی نداشته باشند. برای هیچ شهروندیازلحاظ نژاد، مذهب، طبقه اجتماعی، جنسیت، محل سکونت و یا زادگاه تبعیض وجود نخواهد داشت. قانون اساسیایران، بیشتر از قانون اساسی کشور پاکستان با توجه به واقعیت های موجود جامعه تدوین شده است و بیشتر کارویژه حفظ وحدت ملی را به انجام میرساند. بر این اساس پژوهش حاضر با عنوان مطالعه تطبیقی حقوق شهروندیدر قانون اساسی ایران و پاکستان به بررسی حقوق شهروندی در قوانین ایران و پاکستان می پردازد. روش انجامپژوهش توصیفی-تحلیلی میباشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که حقوق شهروندی سیاسی در ایران بامحور قرار دادن قوانین و مقررات اسلامی، حفظ وحدت دینی و مذهبی کشور را مدنظر داشته است تا ازشکل گیری فرقه گرایی و اختلاف مذهبی که درگذشته شواهدی مبنی بر آن در ایران وجود داشت، جلوگیری کند،اما در پاکستان، حقوق شهروندی سیاسی بدون توجه به قوانین و مقررات اسلامی در نظر گرفته شده است و آزادیتشکیل احزاب، انجمنها و اجتماعات بدون قیدوشرط آزاد اعلام شده است. نتیجه این امر شکل گیری احزاب تشکل هایی با رویکردهای منطقه ای، قومی و مذهبی است که به صورت بالقوه تهدیدی برای وحدت ملی این کشورمحسوب می شوند.

کلیدواژه ها

حقوق شهروندی، قانون اساسی ایران و پاکستان، شهروند، قانون اساسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.