ارزیابی کاربری اراضی شهری با استفاده از مدل LQi و تحلیل روابط خاکستری (نمونه موردی: نواحی چهارگانه منطقه دو شهر یزد)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی ،جغرافیا،برنامه ریزی شهری و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: IRANICONF01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید ملکی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

فرشته شنبه پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

راضیه عابدی فر

دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران

چکیده

کاربری زمین شهری، جزو مفاهیم پایه و اصلی دانش شهرسازی و در واقع شالوده شکل گیری آن است و به اندازه ای اهمیت دارد که برخی از برنامهریزان شهری در کشورهای پیشرفته آن را مساوی با برنامه ریزی شهری میدانند. دسترسی عادلانه به زمین و استفاده بهینه از آن از مولفه های اساسی در توسعه پایدار است . امروزه مفهوم زمین و فضای شهری به لحاظ طبیعی، کالبدی و هم به لحاظ اقتصادی و اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده است و به تبع آن ابعاد و اهداف کاربری اراضی شهری نیز بسیار غنی و وسیع تر شده است. هدف از پژوهش حاضر شناخت و ارزیابی کاربری اراضی نواحی چهارگانه منطقه دو شهر یزد میباشد. در پژوهش حاضر که از نوع توصیفی- تحلیلی بوده، با استفاده از روش ضریب مکانی LQi به تفاوتهای مکانی کاربریها در نواحی 4 گانه منطقه 2 شهر یزد پرداخته شده و در ادامه وضعیت کاربریهای نواحی با استفاده از روش تحلیل روابط خاکستری مورد ارزیابی قرار گرفته است. ارزیابی کمی وضع موجود سطوح و سرانه های کاربریها در نواحی منطقه دو بر اساس مدل LQi نشان داد که در هر 4 ناحیه منطقه دو ضریب سرانهی کاربریها (جز کاربری مسکونی) پایین تر از یک بوده و با کمبود مواجهه اند. در ادامه نتایج تحلیل روابط خاکستری نشان داد که در بین نواحی چهارگانه ی منطقه دو شهر یزد، ناحیه 2 بیشترین ارزش وزنی را به خود اختصاص داده است و از وضعیت مطلوبتری در زمینه کاربریهای شهری برخوردار میباشد و در مقابل ناحیه 3 کمترین ارزش وزنی را داراست و از نظر کاربریهای شهری از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی، ضریب مکانی، تحلیل روابط خاکستری، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.