بررسی تاثیر عوامل کالبدی بر ایجاد حس مکان (نمونه موردی: خانه حسن پور، اراک)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_1733
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 660
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه سادات هاشمی

دانشجوی کارشناسی معماری، دانشگاه ملایر -

اعظم توکلیان

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه ملایر-

چکیده

از دیدگاه روان شناسی انسان ها به تجربه حسی عاطفی و معنوی خاص نسبت به محیط زندگی نیاز دارند. این نیاز ها ازطریق تعامل صمیمی و نوعی همذات پنداری با مکانی که در آن سکونت دارد قابل تحقق است. این تعامل صمیمی و همذات پنداری روح یا حس مکان نامیده می شود. معماران گذشته توجه بسیاری به برقراری روح یا حس مکان در خانه های سنتی داشته اند و دایم درتلاش بودنندکه معنا و مفهوم را به فضای خانه ببخشند چرا که خانه مهم ترین محلی است که انسان زمان زیادی را در آن می گذراند. لذا در این مقاله ابتدا به بررسی حس مکان و عوامل تشکیل دهنده آن پرداخته شد و سپس یکی از ابعاد سازنده حس مکان یعنی کالبد مورد ارزیابی قرار گرفت و نمود آن در خانه حسن پور اراک به عنوان یک نمونه از خانه های سنتی بررسی گردید. روش تحقیق در این مقاله به صورت کتابخانه ایی و تحلیلی می باشد . نتیجه حاصل گویای آن است که خانه حسن پور به میزان قابل توجهی از شاخص های کالبدی حس مکان را دارا می باشد. بنابراین خانه واجد روح یا حس مکان می باشد.

کلیدواژه ها

روان شناسی محیط، حس مکان، خانه های سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.