طراحی فضاهای شهری مسکن مهر با رویکرد هویت مداری. نمونه موردی مسکن مهر شهرکرد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_1713
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا ابراهیمی شیخ شبانی

کارشناسی ارشد طراحی شهری از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

منوچهر طبیبیان

استاد تمام دانشگاه تهران

چکیده

در جهان امروز شهرها با توجه به سیر جهانی شدن فرهنگی و همسو شدن سلیقه های مردمی شکل ها و فرم های مشابهی به خود گرفته اند و تمیز قایل شدن بین شهرها که درگذشنه از تمایزات فرهنگی و هویتی اهالی شان سرچشمه می گرفت، کار بسی دشواری شده است.هویت که سرمایه ی مادی و معنوی بزرگی برای مردم هر شهر می باشد از صندوقچه ی ذخایر شهرها خالی شده است. در شرق ، غرب، شمال و جنوب یک سرزمین تفاوت های دوست داشتنی شهرها در حال محو شدن است. حال درخلال این اتفاق ناخوشایند در ایران پدیده ی دیگری به نام مسکن مهر ظهور پیدا کرده و شهرک هایی که انگار رونوشتی از یکدیگر می باشند لابه لای سطور شهرهای ایران ظاهر و نگاشته می شوند. خدمت بزرگ مسکن مهر در مسکن دادن به قشر ضعیف جامعه بماند اما بی مهری این شهرک ها در نداشتن هویت ،فرهنگ اجتماعی ساکنانش را به چالش فرامی خواند. یکنواختی مسکن مهر درفرم شهری و مدل سازه ها که حالا دیگر جای خود را کاملا تثبیت کرده اند را شاید نتوان تغییر داد اما پژوهش حاضر سعی دارد تا راه حل این مساله را در بستر فضاهای عمومی شهرک ها پیدا کند.مسکن مهر منظریه شهرکرد به عنوان نمونه موردی در این مقاله مورد تاکید است و در فرایند این پژوهش با استفاده از پرسشنامه ای که در اختیار 100 نفر از ساکنان مسکن مهر قرار داده شده است 16 معیاری که از نظریات اندیشمندان در راستای هویت مداری شهر استخراح شده اند مورد ارزیابی قرار گرفته و اهمیت معیارهای مربوطه با مدل تحلیل سلسله مراتبی AHPاولویت بندی شده است. در ادامه از میان 6 مورد فضای عمومی که در منظریه وجود دارد یک مورد به عنوان اولویت اول ازدید کارشناسان و ساکنان، با استفاده از مدل AHP انتخاب شده و طراحی شهری با رویکرد هویت مداری بر روی این عرصه شکل گرفته است. نتیجه ی نهایی این پژوهش بیانگر این است که برای ایجاد تغییرات هویتی و ارتقای کیفیت های طراحی شهری در مسکن مهر باید متمرکز بر فضاهای عمومی این شهرک ها شد زیرا اکثریت این فضاها تا کنون شکل نگرفته و ساخته نشده اند.

کلیدواژه ها

هویت - مسکن مهر- فضاهای عمومی - تحلیل سلسله مراتبی AHP- طراحی شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.