مکان یابی عرصه فعالیت های اقتصادی در شهر قیر با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و تحلیل سلسله مراتبی (AHP)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_1338
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 600
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ سیفی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد سنجش ازدور و GIS ، گروه سنجش ازدور و GIS ، دانشگاه تبریز

رضا پرهیزکارعیسی لو

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور و GIS ، گروه سنجش ازدور و GIS ، دانشگاه تبریز

وحید دریانورد

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور و GIS ، گروه سنجش از دور، دانشگاه شهید بهشتی

مهدی سبزی

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور و GIS ، گروه سنجش ازدور و GIS ، دانشگاه تبریز

چکیده

با توجه به دیدگاه های مدیریت آمایش سرزمین و دست یابی به استراتژی های توسعه مکان یابی برای تجمیع و استقرار واحد های صنعتی امری ضروری است. نحوه قرارگیری مناطق صنعتی در مجاورت شهرها عامل کلیدی در برنامه ریزی منطقه ای محسوب می‎شود. هدف از این پژوهش انتخاب مکانی مناسب برای شهرک های صنعتی که قابلیت ها و توانایی های شهر قیر را ازلحاظ وجود زمین مناسب و ارتباط آن کاربری خاص با کاربری های شهری را مورد تجزیه وتحلیل قرار می دهد. در تحقیق حاضر جهت انتخاب معیارها، معیارهایی که انطباق بیشتری در مکان یابی داشته اند به عنوان معیار اولیه، انتخاب و در چهار گروه اقلیمی، ژیومورفولوژی-زمین شناسی، دسترسی به مراکز انسان ساخت و زیرساختی طبقه بندی شدند و پس از جمع آوری، طبقه بندی داده ها و تهیه لایه ها مطابق اهداف و معیارهای مورد سنجش سوالات و پرسش نامه تدوین و با نطر کارشناسان تکمیل گردید.در مرحله بعد برای تلفیق معیارها و زیر معیارها به منظور شناسایی و تعیین وزن آن ها از مدل AHP در محیط نرم افزار Expert choice استفاده شده و یک مقایسه زوجی بین هریک از معیارها صورت گرفته است تا اهمیت هریک از آن ها مشخص شود. در نهایت با اعمال وزن های حاصل از مدل AHP در محیط GIS به پهنه بندی اراضی شهرستان قیر و کارزین اقدام و پهنه های کاملا مناسب بالای 50 هکتار مساحت برای احداث شهرک صنعتی مشخص گردید. با توجه به نتایجی که از پر کردن پرسش نامه AHP توسط کارشناسان و متخصصین به دست آمد بیشترین ارزش به معیارهای دسترسی به مراکز انسان ساخت اختصاص یافته است. همچنین نتایج مقایسه و بررسی تطبیقی پهنه های انتخاب شده به روش AHPنشان دهنده این است که مکان شهرک صنعتی موجود در شهرستان قیر و کارزین بر اساس اصول و ضوابط مکان یابی نبوده است.

کلیدواژه ها

مکان یابی عرصه فعالیت های اقتصادی، مدلAHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، شهرستان قیر و کارزین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.