ارایه مدلی نو برای ارزیابی ریسک HSE در پروژه های عمرانی بر اساس راهنمای مدیریت پروژه PMBOK

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_1297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد سلطان زاده

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، مرکز آلاینده های محیطی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم.

سمیرا قیاسی

استادیار، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده فنی مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی.

احسان جعفرنیا

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE)، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.

چکیده

راهنما مدیریت پروژه (PMBOK) به عنوان یکی از شناخته شده ترین استانداردهای مدیریتی در جهت استانداردسازی نحوه مدیریت پروژه و کاهش عوامل نامطلوب در تکمیل آن در دنیا مطرح گردیده است. بنابراین، توجه به موضوع مدیریت ریسک به عنوان جزیی از مبحث کلان ریسک مطرح شده در PMBOK می تواند در شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک های مرتبط با HSE نیز نقش به سزایی داشته باشد. این مطالعه در چارچوب یک بررسی مقطعی در سال 2017-2016 در یکی از پروژه های عمرانی کلان با رویکرد استاندارد PMBOK طراحی و اجرا شده است. مبنای این ارزیابی ریسک، ماتریس ریسک شامل فاکتور احتمال وقوع و شدت پیامد تعیین گردید. فاکتور شدت پیامد شامل 7 نوع اثر (تاثیر بر هزینه پروژه، زمان بندی پروژه، کیفیت پروژه، دعاوی کیفری و حقوقی علیه پروژه، تخریب وجهه سازمان، نیروی انسانی و اهمیت نیروی انسانی) بود. نتایج این مطالعه نشان داد که در بین دو گروه ریسک های HSE موجود در WBS و هزینه پروژه، ریسک HSE مرتبط با هزینه پروژه های عمرانی در سطح ریسک خیلی بالا قرار گرفتند و عدم تخصیص هزینه جهت جذب سرپرست، کارشناس و افسر HSE به تناسب فازهای پروژه به عنوان بالاترین منبع خطر ارزیابی شد. بنابراین، این مطالعه با ایجاد تحول در نزدیک کردن دیگاه مدیران پروژه و عوامل HSE، ارایه نگرش نوین در شناسایی ریسک های کلان پروژه، بررسی ابعاد مختلف پیامد حوادث در پروژه و بکارگیری حوزه های مختلف استاندارد PMBOK در ارزیابی ریسک می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای ارزیابی ریسک های متداول در پروژه های عمرانی معرفی گردد.

کلیدواژه ها

HSE، ارزیابی ریسک، پروژه عمرانی، PMBOK

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.