بررسی مفهوم سکوت، صوت، موسیقی و نقش ادراکات حسی (شنوایی) در معماری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_0886
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شادی حامدباغی

گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران –

سیروس باور

دانشیار، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

وحدانه فولادی

استادیار، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران –

چکیده

در طراحی های معماری گاهی، شاهد سهل انگاری در مورد مطالعاتی که بن مایه های معماری را تشکیل می دهند و حتی در برخی نمونه ها حذف این مطالعات از فرآیند طراحی معماری هستیم. با توجه به این مساله که در روند طراحی ساختمان ها، این مهم، نقشی بسزا در تامین آسایش انسان ایفا می کند، سزاوار توجهی درخور است. پاسخگویی صحیح به تمام نیازهای انسان –تامین آسایش او- در ساختمان ها فقط درصورتی امکان پذیر است؛ که طراح معمار فضا، شناخت صحیح نسبت به همه ی ابعاد و حواس انسان داشته باشد. یکی از مهم ترین این حواس، حس شنوایی است. اهم عوامل تاثیرگذار در حوزه ی حس شنوایی، سکوت، صوت و موسیقی هستند؛ که برخورداری از دانش کافی درباره ی این عوامل و نحوه ی کاربرد آنها در مراحل طراحی معماری، می تواند تامین کننده ی بخش بسزایی از آرامش موردنیاز انسان باشد. هدف اصلی این پژوهش نیز، ایجاد بستری جهت آشنایی هرچه بیشتر طراحان نسبت به این مباحث می باشد. نیل به هدف مذکور، به روش بررسی کتابخانه ای، استفاده از کتب و مجلات دردسترس و مشاوره با استادان متخصص حول مسایل اصلی پژوهش، امکان پذیر شده است. در نهایت، ثمره ی تمام مطالعات و پیگیری های مستمر، به درک بهتر این موضوع انجامید که سکوت، صوت و موسیقی هریک به نوبه ی خود بخشی از نیازهای تنی و روانی انسان را در صورت بهره گیری مناسب از آنها در طراحی کالبد بناها، می توانند پاسخگو باشند. اهمیت علم به این مطلب زمانی آشکار می شود که نتیجه ی طراحی بر پایه ی این مبانی، به خلق فضایی منجر می شود، که نهاد انسان را به طور تمام و کمال متجلی و همه ی ظرفیت های وجودی او را تک به تک شکوفا سازد.

کلیدواژه ها

سکوت، صوت، موسیقی، معماری، حواس انسان، شنوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.