مقایسه روش های حل اختلاف و ارایه راهکارهای رفع اختلاف (نمونه موردی: پروژه های ابنیه استان تهران )

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_0841
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 637
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا عتیقی

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

توحید پوررستم

دکتری، استادیار گروه عمران ، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

جواد مجروحی سردرود

دکتری، استادیار گروه عمران ، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

در اکثر پروژه های عمرانی کارفرمایان به دنبال علت یابی تاخیرات و افزایش هزینه ها هستند تا اولا هرچه سریع تر پروژه را به بهره برداری برسانند. ثانیا بتوانند تسویه خسارتها و جریمه تاخیرات پیمانکاران را محاسبه نمایند و تخمین های مناسبی از حجم هزینه های اضافی تحمیل شده به پروژه در دست داشته باشند و ثالثا با استفاده از تجربیات گذشته بتوانند از رخ دادن موارد مشابه جلوگیری کنند. از طرف دیگر نیز معمولا پیمانکاران درصدد توجیه تاخیرات خود و فراراز پرداخت خسارت هستند. لذا در جهت کاهش خسارت اطلاع از شیوه های حل اختلاف ضروری است. با توجه به اینکه در استان تهران و علی الخصوص در بخش پروژه های ابنیه تحقیق جامع و منحصر به فردی انجام نشده است و درسال های اخیر شاهد افزایش روزافزون اختلافات طرفین پیمان در دستگاه های دولتی با شرکت های پیمانکاری هستیم.جهت تقلیل اختلافات طرفین پیمان ضروری است تا به شناخت عوامل بروز اختلافات و ارایه راهکارهای پیشگیرانه پرداخته شود. در این تحقیق ابتدا شاخص های موثر در ارزیابی شیوه های جایگزین حل اختلاف شناسایی و سپس بااستفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی مورد ارزیابی قرار گرفته اند و در ادامه نیز با استفاده از روش رجحان ترتیبی با تشابه به جواب ایده آل (تاپسیس) شیوه های جایگزین حل اختلاف مورد ارزیابی و رتبه بندی قرار گرفته شده است. خلاصه نتایج تحقیق نشان داد که از میان گزینه های پژوهش مذاکره بالاترین وزن به خود اختصاص داده است.شیوه مصالحه و داوری نیز رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص داده اند. روش های دعوی قضایی و هییت بررسی اختلاف از دیدگاه پاسخ گویان رتبه های آخر را به دست آورده اند.

کلیدواژه ها

تاخیر، استان تهران، مذاکره، داوری، حل اختلاف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.