بررسی تاثیر زلزله بر سد های خاکی و راه های مقابله با آن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU05_0508
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3633
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید یحیی موسوی زاده

کارشناس ارشد عمران- سازه دانشگاه ملایر، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ،گروه تخصصی کربلا،موسسه ثارا.. کرمان.

حمید محمدی

کارشناس ارشد عمران- سازه دانشگاه صنعتی شریف، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ،گروه تخصصی کربلا،موسسه ثارا.. کرمان.

ایمان جهانشاهی

کارشناس عمران- دانشگاه کرمان، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ،گروه تخصصی کربلا،موسسه ثارا.. کرمان.

محمدامین ایرانمنش

کارشناس صنایع- دانشگاه کرمان، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا ،گروه تخصصی کربلا،موسسه ثارا.. کرمان

چکیده

با توجه به اینکه سدهای بسیاری در مناطق زلزله خیز احداث شده و یا در دست ساخت قرار دارند، طراحی ایمن آنها در برابر زلزله از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است.. زمانی که سطح آب دریاچه سدها به رقوم خیلی پایین نزدیک می شود، بر خلاف انتظار تعداد زمین لرزه های پیش بینی شده افزایش می یابد.دلیل این امر می تواند نحوه عملکرد نیروهای تکنونیکی باشد که عمدتا بطور افقی عمل می کنند و باعث فشرده شدن پوسته زمین می شوند.ساز و کارهای ناپایداری شیروانی سد در اثر زلزله را می توان به کاهش ارتفاع آزاد، نشت در اثر شکستگی ذرات خاک و روانگرایی مصالح خاکریز یا پی نسبت داد که به نشست سازه ها، کاهش ظرفیت باربری، ایجاد ترک و گسیختگی شیروانی ها منجر می شود. طی سالیان اخیر، متخصصین همواره در پی دستیابی به روش های مناسب تر تحلیل و طراحی سدهای خاکی بوده اند. یکی از علل اصلی خرابی ها در خلال زلزله گسیخته شدن زمین است. از موارد مهم و محتمل خطر مربوط به عملکرد زلزله در سدهای خاکی، مساله روانگرایی بخشی از بدنه یا شالوده سد است که بعلت افزایش فشار آب منفذی در خاک های ناچسبنده اشباع پدید می آید و به علت کاهش مقاومت برشی خاک، موجب فرو ریختن بدنه یا حتی شالوده سد خاکی می گردد.

کلیدواژه ها

سدخاکی ، زلزله ، نیروهای تکنونیکی ، سازه های ژیوتکنیکی ، نشت ، لغزش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.