بررسی اثربخشی طرح واره درمانی در بهبود خودکارآمدی والدگری مادران با طرح واره های ناسازگار اولیه ی مراجعه کننده به مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی روانشناسی،مشاوره، تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: ICPCE01_508
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 546
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم حسینی هنزایی

دانشگاه علوم و تحقیقات یزد

آزاده چوب فروش زاده

استادیار روانشناسی دانشگاه اردکان

منصوره نصیریان

روانپزشک بیمارستان امام جعفر صادق میبد

چکیده

با توجه به اهمیت نقش مادر در خانواده، شناسایی طرح واره های ناسازگار اولیه آنها می تواند به ما کمک کند تا مشکلاتی کهمنجر به روشهای تربیتی ناسالم و والدگری ناکارآمد میشود را شناسایی کرده و با ارایه ی راهکارهای مناسب و آموزشهایلازم در جهت بهبود آنها، اقدامات لازم را انجام دهیم. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرح واره درمانی در بهبودخودکارآمدی والدگری مادران با طرحوارههای ناسازگار اولیه ی مراجعه کننده به مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی انجامگردیده است. در این پژوهش از روش شبه آزمایشی (پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل) استفاده شده است. جامعه ی آماریتحقیق حاضر عبارت است از، کلیه ی مادرانی که با مشکل فرزندپروری به مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی مراجعهکرده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش از نوع تصادفی بود. بدین صورت که در این پژوهش 100 نفر از مادران مراجعه کنندهبه مرکز پیشگیری از آسیب های اجتماعی، به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های طرحواره یانگ (فرم کوتاه) وخودکارآمدی والدگری دومکا (PSAM) ، به عنوان پیش آزمون روی آنها اجرا گردید. سپس 24 نفر از کسانی که کمترین نمرهرا به دست آورده اند به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش، آموزشطرح واره درمانی را در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد، در حالیکه گروه کنترل هیچگونه آموزشی دریافت نکرد. سپس از هردو گروه پس آزمون گرفته شد و نتایج دو گروه با هم مقایسه شد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.یافته ها نشان داد که با 95 درصد اطمینان می توان گفت طرح واره درمانی بر افزایش خودکارآمدی والدگری مادران و تعدیلطرحواره های ناسازگار اولیه ی مادران موثر می باشد.

کلیدواژه ها

طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، خودکارآمدی والدگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.