جایگاه بابونه (Matricaria Camomilla) در درمان اختلالات گوارشی از دیدگاه حکیم جرجانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی حکیم سید اسماعیل جرجانی
  • کد COI اختصاصی: HAKIMJORJANI01_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 670
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم خادم

استادیار طب سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

فرشته قراط

دانشجوی دکتری تخصصی طب سنتی، مرکز تحقیقات طب سنتی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

روجا رحیمی

استادیار داروسازی سنتی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

بابونه در متون پزشکی کهن و نیز از نگاه دانشمندان ایران و اسلام همواره از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است . حکیم جرجانی مانند سایر حکمای طب سنتی ایران در کتب پزشکی ارزشمند خود از این گیاه در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده نموده است. کاربرد بابونه در اختلالات سیستم گوارش در آثار جرجانی بسیار قابل توجه است. با وجود مطالعات بسیار در طب نوین روی این گیاه هنوز برخی جنبه های درمانی آن ناشناخته میباشد. این مقاله با هدف مروری بر خواص درمانی گوارشی بابونه در آثار حکیم جرجانی انجام گرفته است. جامعه پژوهش این مطالعه مروری محتوای کتب حکیم جرجانی شامل ذخیره خوارزمشاهی، الاغراض الطبیه و المباحث العلاییه وخفی علایی بودند. داده ها پس از یادداشت برداری به طور دقیق تحت تجزیه و تحلیل محتوایی قرار گرفتند. یافته های مطالعه نشان داد که از دیدگاه حکیم جرجانی بابونه در اغلب اختلالات گوارشی از جمله بیماری ها و التهابات معده و کبد و روده ها ، نفخ ، زخم های گوارشی، مشکلات مقعدی و تسکین درد کاربرد درمانی دارد. همچنین در آثار جرجانی مهمترین شکل دارویی مورد استفاده بابونه در سیستم گوارشی به صورت موضعی، ضماد و حقنه می باشد که این روش های درمانی در طب نوین کاملا ناشناخته است. با توجه به این مهم که طب سنتی ایران بر پایه تجربیات چندهزار ساله استوار است، آشنایی با تدابیر جرجانی و حکمای طب سنتی در زمینه اسباب و درمان بیماری ها می تواند ما را به سوی راهکارهای کارآمدتری در خصوص اداره بهتر بیماری ها رهنمون سازد.

کلیدواژه ها

بابونه، طب سنتی، بیماری های گوارشی، جرجانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.