شرح و تحلیل ویژگی های دستوری ذخیره خوارزمشاهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی حکیم سید اسماعیل جرجانی
  • کد COI اختصاصی: HAKIMJORJANI01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم دزفولیان راد

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید بهشتی

حسین وظیفه دل

دانش آموخته کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

اهمیت جرجانی در طب از دو جهت است، اول آنکه او بعد از ابن سینا نخستین کسی است که در آثار خود همه مباحث علم طب را چنانکه قدما می اندیشند، با تحقیقات و مطالعات جدید مورد مطالعه قرار داد و دوم از آن باب که مهمترین آثار طبی را در زبان فارسی پدید آورد و بسیاری از اصطلاحات طبی را در این علم که تا آن عهد وجود داشت و ممکن بود به تدریج از میان برود در آثار خویش گرد آورد. ذخیره خوارزمشاهی در زمره آثار بسیار زیبا و گویای نثر ساده، روان و فصیح فارسی قرن پنجم و ششم هجری قرار دارد. نحو این کتاب به نحو زبان ساده مردم عادی نزدیک است، نویسنده کوشیده است از هرگونه ابهامی در ساخت های نحوی پرهیز کند. ذخیره ماخذ خوبی برای باز شناسی نثر فارسی در سده پنجم و ششم است. در این مقاله به شرح و تحلیل ویژگیهای زبانی و دستوری ذخیره به عنوان یکی از مهمترین کتاب های پزشکی قدیم پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

ذخیره خوارزمشاهی، اسماعیل جرجانی، زبان علم، نثر قرن ششم هجری، ویژگی های دستوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.