تحلیلی بر نقش و جایگاه شهرهای کوچکدر نظام سلسله مراتب ملی و منطق های، مطالعه موردی: بندر عسلویه در استان بوشهر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_169
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین یغفوری

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه سیستان و بلوچستان

غریب فاضل نیا

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه زابل

بابر منصوری

دانشجوی دکترای جغرافیا دانشگاه سیستان و بلوچستان، عضو انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران

چکیده

روند رو به گسترش نظام شهری کشور که به پیدایش منظومه های بزرگ شهری و رشد فیزیکی و جمعیتی کلان شهرها منجر گردید، ضمن قطب گرایی شدید و الگوی نامتوازن منطقه ای، برتری تعدادی از شهرهای کشور را در طول دهه های گذشته تا به امروز استمرار بخشیده است. در این میان، گاهی وجود یک عامل طبیعی ماده معدنی با ارزش و یا انسانی موقعیت مذهبی در سکونتگاه های کوچک به رونق یابی و رشد آن کمک نموده و جایگاه ویژه ای در سیستم شهری کشور بازتعر یف می شود؛ به گونه ای که اهمیت و جایگاه سیاسی، ژیوپلتیک، ارتباط ی و اقتصاد ی آن فارغ از میزان جمعیت، مساحت و پیشینه تاریخی چنان اهمیتی برای نظام سلسله مراتب ملی پیدا می کند که ممکن است شهری بزرگ تر و با جمعیت بیشتر از این درجه از اهمیت برخوردار نباشد. شهر بندری عسلویه در استان بوشهر با وجود ذخایر عظیم گازی و منابع انرژی، حجم سرمایه گذاری های ملی جهت استخراج و بهره برداری از این منابع، موقعیت جغرافیایی، تعداد شرکت های داخلی و خارجی فعال، اشتغال ایجاد شده و حوزه نفوذ رو به گسترش آن، جریان ورود و خروج سرمایه، فن آوری و حجم ارتباطات ملی و بین المللی، شعاع تاثیرگذاری خود را در سلسله مراتب ملی بسیار افزایش داده است. در این مقاله به روش توص یفی تحلیلی -ضمن بررسی منابع مکتوب کتابخانه ای، با استفاده از آمارها و داده های مربوط به هر یک از شاخص ها ی فوق، نشان داده شده است که چگونه یک شهر کوچک و ظاهرا با درجه اهمیت پایین در سیستم شهر ی کشور، به چن ین موقعیت برتر و تاثیرگذار در میان شهرهای ایران تبدیل شده است.

کلیدواژه ها

سلسله مراتب شهری، جریان ها، عسلویه، انرژی، حجم ارتباطات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.