بررسی نقش بازارچه های مرزی استان سیستان و بلوچستان در ایجاد امنیت مرزهای جنوب شرق

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 492
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه صالح ابادی

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس،

سعید صادقلو

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

عدم توسعه اقتصادی، ضعف زیرساخت ها و نبود اشتغال پایدار از یکسو و فاصله جغرافیایی استان های مرزی با مرکز کشور از سوی دیگر باعث شده است راه برای ناامنی، قاچاق کالا و دیگر مشکلات اجتماعی در این مناطق باز شود. مقوله اقتصاد در نواحی مرزی، شاخصی اصلی برای برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه و همچنین امرار معاش مردم مرزنشین به حساب می آید. موضوعی که باعث شده است کشورها در قالب بازارچه های مرزی که از شناخته شده ترین روش های توسعه اقتصادی نواحی مرزی به شمار می آید، به فعالیت بپردازند و در جهت رفع عقب افتادگی ها گام بردارند . توسعه بازارچه های مرزی نه تنها گامی در جهت رفع مشکلات معیشتی مرزنشینان به شمار می آید، بلکه سرمایه ای نیز برای ورود به عرصه های بزرگ اقتصادی فراهم میکند. بازارچه هایی که امنیت مرز را تامین و از خالی شدن حاشیه مرزها جلوگیری می کند و باعث ماندگاریمرزنشینان شده و از مهاجرت بیرویه آنان جلوگیری میکند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و تکیه بر منابع - کتابخانه ای به بررسی نقش بازارچههای مرزی در جنوب شرق کشور در استان سیستان و بلوچستان پرداخته شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که اقتصاد در دنیای امروز، حایز اهمیت بسیاری است و اگر توسعه اقتصادی صورت گیرد، به صورت مستقیم بر توسعه امنیت نیز تاثیر میگذارد. بازارچه مرزی به عنوان یکی از اهرمهای مهم در ایجاد اشتغال، تثبیت جمعیت مرزنشین و توسعه روابط تجاری با کشورهای همجوار از سال های گذشته تاکنون بوده است و نیز تاثیر قابل توجهی در فعالیت های اقتصادی و ایجاد امنیت دارد.

کلیدواژه ها

بازارچه مرزی، امنیت مرزی، جنوب شرق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.