واکاوی و ارزیابی جایگاه و موقعیت ژیواکونومیک و ژیوپلیتیک سواحل مکران با تاکید بر جایگاه آن در دوره های قبل، بعد از اسلام و معاصر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل زمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی ، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی تهران

محسن زمانی

دانشجوی دوره دکتری جغرافیای سیاسی گرایش سازمان سیاسی فضا، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

یکی از ویژگی های مهم منطقه مکران، جایگاه ویژه این خطه از سرزمین ایران در اسناد مختلف تار یخی است که به نوعی بازتاب جایگاه و اهمیت نقش استراتژیک وتاثیرگذاری آن در طول تاریخ بخش جنوب شرقی کشور است. از اینروی این مقاله سعی کرده است تا با واکاوی اسناد تاریخی موجود و قابل دسترس به تعریف جایگاه و نقش آن در جغرافیای تاریخی منطقه و تحولات آن در طول زمان های گذشته بپردازد.از نظر تاریخی سرزم ینی ساحلی در جنوب خاوری ایران و جنوب باختری پاکستان است. طبق منابع تاریخی، اسم دریای مکوران بر اساس یافته های اول یه مکران عمان امروزی برگرفته از تمدن های کهن منطقه جنوب شرقی ایران است تمدن هایی که از طریق این پهنه وسیع آبی با د یگر سرزمین ها و تمدن ها در ارتباط بودند. این پیشینه نمایانگر اهمیت سواحل مکران در منطقه میباشد. اهمیت استراتژیک منطقه موجب شده که در طول تاریخ بنا به علل و حوادث گوناگون، مرزهای آن دستخوش تغییر و تحولات گسترده شود. مهمترین مسیله در رابطه با محدوده سرزمینی مکران این است که تا دوران معاصر، مکران بخشی از حدود سرزمین گسترده ایران به شمار میرفته است.بررسی اسناد تاریخی در مقاطع زمانی گوناگون تایید کننده این موضوع است و در سلسله حکومت های تاریخ سرزمین ایران، منطقه جنوب شرق ایران تحت عنوان ایالت مکران آورده شده است. از همین رو، عمده تحولات منطقه جنوب شرق کشور - در حیطه سرزمینی مکران روی داده است.

کلیدواژه ها

موقعیت ژیوپلیتیک، موقعیت ژیواکونومیک، دوران معاصر، اسناد تاریخی، سواحل مکران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.