اصول و ملاحظات استقرار امنیت پایدار در مناطق مرزی جنوب شرقی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 612
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدهادی زرقانی

دانشیار جغرافیای سیاسی. دانشگاه فردوسی مشهد،

فاطمه بخشی

کارشناس ارشد جغرافیای سیاسی. دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امنیت پایدار، پارادایم نسبتا جدیدی است که بر تمامی ابعاد و شاخص های امنیت توجه داشته و بر پوشش عادلانه فضا یی و اجتماعی امنیت و نقش محوری مردم در استقرار امنیت تاکید دارد. مناطق مرزی اکثر کشورها، به دلیل برخی ویژگی ها و شاخص ها چون دوری از مرکز جغرافیایی و کانون قدرت اقتصادی و سیاسی، انزوای کارکردی، دوگانگی سیستمی، ویژگی های خاص اجتماعی فرهنگی از نظر شاخص های توسعه و رفاه در وضعیت نامطلوبی بسر می برند و با چالش های امنیتی متعدد ی - روبرو هستند. از طرفی مناطق مرزی خط مقدم مقابله با ورود هرگونه تهد ید محسوب می شوند . این پژوهش ، با روش توصیفی تحلیلی و با استناد به منابع معتبر کتابخانه ای درصدد بررسی این مسیله است که ویژگی ها و شاخص ها ی مناطق - مرزی چه نقش و جایگاهی در استقرار امنیت پایدار در این مناطق دارند. نتایج پژوهش نشان می دهد استقرار امنیت پایدار دراین مناطق مستلزم توجه به ویژگی ها و بسترهای خاص محلی و منطقه ای است. به عبارت دقیق تر، برخی ویژگی ها و شاخص های مناطق مرزی جنوب شرق، چون شرایط زیستی نامساعد، ترکیب و توزیع خاص جمعیت مرزنشین و ویژگی های خاص اجتماعی فرهنگی آنان، انزوای جغرافیایی و کارکردی، محرومیت و توسعه نیافتگی از یکسو و مجاورت با کشورها ی با - حاکمیت ضعیف پاکستان و افغانستان، مداخله قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای از سوی دیگر، فضای ناامن و پرتنش ی را در این منطقه ایجاد کرده است و از اینرو، هر گونه برنامه ریزی برای استقرار امنیت پایدار، مستلزم توجه به نقش و جایگاه این ویژگی ها و شاخص ها است.

کلیدواژه ها

امنیت پایدار، جنوب شرق، شاخص ها، سیستان و بلوچستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.