بررسی ضرورت های توسعه سواحل مکران و نقش نیروی دریایی راهبردی در تامین امنیت مرزهای دریای عمان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله جهانی راد

دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی

صمد شماخی

کارشناس ارشد علوم سیاسی و پژوهشگر مسایل سیاسی

احمد حاجی زاده

دانشجوی دکترای امنیت ملی

علی اکبر قیاسی

عضو هیات علمی دانشکده فارابی

چکیده

در سال های اخیر به علت سمت و سوی خاص تهدیدات علیه ج.ا.ا، اهمیت مرزهای دریایی به ویژه در پهنه دریای عمان مضاعف گردیده، از طرفی دیگر، سواحل دریای عمان مکران از جمله مناطق مهم و راهبردی برای ج.ا.ا ایران تلقی شده و برنامهریزی توسعه ای این منطقه، در سطح کشور، امری راهبردی محسوب می شود. اهمیت این منطقه تا آنجایی است که ماموریت مهمی برای نیروهای مسلح در این منطقه تعریف شده و تصمیماتی راهبردی توسط نظام برای این منطقه اتخاذ که یکی از مهمترین این تصمیمات سوق دادن نیروی دریایی ارتش به عنوان حافظ این پهنه آبی به عنوان محوری قابل اتکا درتامین کامل امنیت مرزهای دریایی و تبدیل نمودن آن به نیرویی راهبردی است. از آنجایی که یکی از وظایف اصلی ارتش در هر کشور، حفاظت و حراست از حدود و ثغور کشور شامل مرزهای خاکی، آبی و هوایی است و در کشور ایران که به سبب موقعیت خاص ژیوپلیتیکی و برخورداری از سواحل طولانی در جنوب و شمال کشور، حراست از مرزهای آبی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و این وظیفه خطیر در سواحل مکران به طور ویژه به نیروی دریایی راهبردی ارتش ج.ا.ا واگذار گردیده است. لذا در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی ضمن تشریح اهمیت مرزهای ج.ا ایران در سواحل دریای عمان و ضرورت های توسعه سواحل مکران، نقش نیروی دریایی راهبردی ارتش در تامین امنیت این پهنه حساس آبی بررسی و تحلیل شده و در پایان این فرضیه که سواحل مکران از اهمیت راهبردی بالایی برای نظام ج.ا.ایران برخوردار بوده و حضور نیروی دریایی راهبردی ارتش در این سواحل موجب برقراری و ارتقاء امنیت در این منطقه گردیده است ، به صورت مست ند پاسخ داده شده است

کلیدواژه ها

سواحل مکران، دریای عمان، امنیت دریایی، نیروی دریایی راهبردی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.