امواج گرمایی در شرایط تغییر اقلیم مطالعه موردی ایستگاه بندرعباس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش منطقه ای تغییر اقلیم و گرمایش زمین
  • کد COI اختصاصی: CCGW03_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 424
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسدالله خورانی

دانشیار گروه جغرافیا دانشگاه هرمزگان

گلاله مولودی

دانشجو کارشناسی ارشد برنامه ریزی دانشگاه هرمزگان

چکیده

بزرگترین مسیله جامعه جهانی، تغییر اقلیم و گرمایش جهانی و پیامد آن بر زندگی و فرایند توسعه در جوامع انسانی است. یکی از بزرگترین اترات تغییر اقلیم افزایش مخاطرات جوی ازجمله امواج گرمایی است. پدیده موج گرما تاثیر بسیار شگرفی بر اکوسیستم ها و فعالیت های انسانی میگذارد باعث ایجاد مشکلات اقتصادی و افزایش نرخ مرگ و میر می شود و هر سال پیامدهای زیست محیطی مخربی در طبیعت به جای میگذارد. از این رو برای کاهش آسیبپذیری مناطق مختلف، شناسایی امواج گرمایی، شدت و فراوانی آنها بسیار حایز اهمیت است. هدف از این پژوهش شناسایی امواج گرمایی ایستگاه سینوپتیکی بندرعباس و مقایسه شرایط پایه و شرایط آینده است برای نیل به این هدف از آمار روزانه بیشینه 35 سال آماری از 1980 تا 2014 و همچنین برای پیشبینی امواج گرمایی در سالهای آینده از داده های حداکثر دمایی مدلهای CanESM2 و CSIRO-Mk3-6-0 طبق سناریو RCP8.5 از سال 2040 تا 2074 استفاده شده است. برای ریزگردانی داده های آینده از روش شبکه های عصبی مصنوعی، و برای شناسایی امواج گرمایی این ایستگاه، از شاخص فومیاکی استفاده شده و با استفاده از برنامه نویسی در محیط Matlab روزهایی را که دست کم 2 روز تداوم داشته و دمای آنها بالاتر از 2+ انحراف معیار بود به عنوان موج گرمایی تعریف شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که امواج گرمایی کوتاتمدت رخداد بیشتری داشته است و بیشترین فراوانی بدست آمده هم در داده های پایه و هم در داده های آینده در فصل تابستان می باشد. امواج گرمایی در دوره پایه روند افزایشی داشته به طوری که فراوانی آن در سالهای اخیر، بیشتر شده است. در این دوره سال 2010 و (1388) دارای بیشترین تعداد موج گرمایی است که همزمان با موج گرمای شدید 2010 در روسیه بوده است. در سالهای آینده مورد مطالعه در این پژوهش میزان امواج گرمایی افزایش را نسبت به داده های پایه نشان میدهند و امواج گرمایی در آینده در ایستگاه بندرعباس فراوان تر می شوند.

کلیدواژه ها

تغییراقلیم، امواج گرمایی، فومیاکی، بندرعباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.