بررسی نقش بادگیر به عنوان سیستم خنک کننده ی غیر فعال در معماری سنتی (نمونه ی موردی: خانه تاریخی استادان آران وبیدگل)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: کنفرانس سالانه معماری،شهرسازی ،جغرافیا و عمران
  • کد COI اختصاصی: ABCONF01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 723
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهار چمی

کارشناسی ارشد معماری

علی امامیان فر

دکتری معماری

چکیده

استفاده از سیستم های تهویه مطبوع به منظور سرمایش در ساختمان ها در سراسر دنیا شدیدا0 رو به افزایش است . در دو دهه گذشته بحران شدید انرژی در کشورهای در حال توسعه به ویژه در تابستان مشاهده شده است .این درحالی ست که استراتژی های خنک کننده غیر فعال از هیچ روش مکانیکی برای نگه داشتن آسایش حرارتی داخل ساختمان استفاده نمی کنند.یکی از پرکاربردترین این سیستم های خنک کننده ی غیر فعال که در گذشته نیز به وفور در مناطق گرم وخشک کشور ما دیده می شد ،بادگیر می باشد.که دارای گذشته ای پر رنگ در سازه های ساختمانی سنتی ایران می باشد از جمله اسنفاده از خارخانه وپیش خان که در ادامه به آن می پردازیم.در این میان با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و اطلاعات میدانی شامل مشاهده، پرسشنامه و عکاسی ،با مروری بر معماری بومی مناطق گرم وخشک ایران، نقش بادگیر را درسازه های سنتی شهرهایی از این منطقه مانند سیستان وبلوچستان ،یزد،کاشان ،آران وبیدگل و... بررسی نموده. این مقاله مروری بر روش های مختلف خنک کننده منفعل و نقش آن در فراهم کردن آسایش حرارتی و اهمیت آن در حفاظت از انرژی درمعماری گذشته ی ایران می باشد.1.1 بیان مسیله استفاده از سیستم های تهویه مطبوع به منظور سرمایش در ساختمان ها در سراسر دنیا شدیدا0 رو به افزایش است . در دو دهه گذشته بحران شدید انرژی در کشورهای در حال توسعه به ویژه در تابستان مشاهده شده است .این درحالی ست که استراتژی های خنک کننده غیر فعال از هیچ روش مکانیکی برای نگه داشتن آسایش حرارتی داخل ساختمان استفاده نمی کنند.یکی از پرکاربردترین این سیستم های خنک کننده ی غیر فعال که در گذشته نیز به وفور در مناطق گرم وخشک کشور ما دیده می شد ،بادگیر می باشد.که دارای گذشته ای پر رنگ در سازه های ساختمانی سنتی ایران می باشد از جمله اسنفاده از خارخانه وپیش خان که در ادامه به آن می پردازیم.در این میان با مروری بر معماری بومی مناطق گرم وخشک ایران، نقش بادگیر را درسازه های سنتی شهرهایی از این منطقه مانند سیستان وبلوچستان ،یزد،کاشان ،آران وبیدگل و... بررسی نموده. این مقاله مروری بر روش های مختلف خنک کننده منفعل و نقش آن در فراهم کردن آسایش حرارتی و اهمیت آن در حفاظت از انرژی درمعماری گذشته ی ایران می باشد..1.2 روش تخقیق اطلاعات کتابخانه ای ثبت می شودوبا اطلاعات میدانی شامل مشاهده، پرسشنامه و عکاسی تکمیل میگرددتوصیفی: به معرفی فضاهای مختلف و ویژگی های معماری خانه تاریخی استادان پرداخته میشود مقایسه ای: به مقایسه ی این خانه سنتی با خانه های سنتی مشابه دردوره قاجار پرداخته میشود و ابعادناشناخته هرپدیده مورد بررسی قرار می گیرد معایب و مزایای طرح ها مشخص میشود

کلیدواژه ها

بادگیر،گرم و خشک، خنک کننده،خانه تاریخی استادان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.