بررسی حجیت ظواهر قرآن از منظر علمای اصولی و اخباری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین کنفرانس علمی پژوهشی رهیافت های نوین در علوم انسانی ایران
  • کد COI اختصاصی: ASOCONF01_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هرمز اسدی کوه باد

عضو هییت علمی گروه حقوق واحد رامهرز، دانشگاه آزاد اسلامی رامهرمز ایران

سیده فاطمه حسن پور چنارستان علیا

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی رامهرمز ایران

گلتاب محمودی معظم

گروه حقوق، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج ایران

چکیده

اعتبار و حجیت احکام شرعی از طریق ظواهر کتاب و سنت در نزد دانشمندان اصول و فقه امری پذیرفته شده و مسلم تلقی می شود، اما با پیدایش اخباریین در در قرن 11 هجری، حجت بودن ظواهر از جهات متعددی مورد تردید قرار گرفت. اخباریین حجت قرار دادن ظواهر قرآن را انکار نمودند. آنان در توجیه نظر خود تحریف قرآن را به صراحت پذیرفتند و درصد اثبات آن برآمدند. تسلط نسبی تفکر آنان بر حوزه های شیعی بیش از یک قرن ادامه نیافت، اما برخی از نتایج نظرات آنان استمرار پیدا کرد. دانشمندان اصولی از همان آغاز به مقابله و نقد آراء آنان پرداختند، به گونه ای که هم اکنون قرآن و سنت از طریق ظواهر توسط برخی روشنفکران مسلمان مورد تردید قرار گرفته و حتی برای اقامه دلیل بر نظر خود، به برخی از نظرات اخباریین نیز تمسک جسته اند و از جهانی به نظر آنان که در انکار حجیت ظواهر بوده نزدیک شده اند. در این مقاله به بررسی حجیت ظواهر قرآن از منظر علمای اصولی و اخباری پرداخته ایم. یافته ها نشان می دهد که نظریه اخباریین مبنی بر حجت نبودن ظواهر قرآن با تمام تفضیلاتی که این دسته از دانشمندان ابراز داشتند، نادرست بوده و دلایلی که برای اثبات آن اقامه کرده اند. فاقد استحکام و استواری است، از این رو دانشمندان از معاصرین اخباریین تا به امروز در ابطال نظر اخباریین تلاش جدی کرده اند.

کلیدواژه ها

حجیت، ظواهر قران، علمای اصولی اخباریین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.