بررسی و تحلیل مدیریت استراتژیک منابع آبدر فرآیند توسعه کشاورزی کشور از دیدگاه قرآن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی بحران کم آبی و راه های برونرفت
  • کد COI اختصاصی: HKNWC01_075
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه پازکی

استادیار گروه جغرافیا (جغرافیا و برنامه ریزی روستایی)، دانشگاه پیام نور

داوود شیخی

استادیار گروه جغرافیا (جغرافیا و برنامه ریزی روستایی)، دانشگاه پیام نور

چکیده

حکیمان و دانشمندان عهد قدیم، آب را یکی از چهار عنصر سازنده جهان می دانستند و از نظر دین اسلام، آب به نوعی مبدا آفرینش انسان و حیات بر روی زمین می باشد و نشانه این عقیده، همین آیه قرآن کریم می باشد که در آن، خداوند می فرماید : وجعلنا من الماء کلی شیء حی . اما در یک قرن گذشته، از یک سو با بهره گیر ی روز افزون از فن آوری های نوین در عرصه های مختلف بهره برداری از محیط زیست به جهت دستیابی به توسعه، سبب استفاده بیش از اندازه از محیط زیست و منابع آبی گردیده که این امر عدمتعادل و توازن زیست محیطی را به ارمغان آورده است و از دیگر سو، با پیشرفت علوم طبیعی، رابطه میان آیات قرآن و روابط متقابل انسان با طبیعت بیشتر آشکار شده است. قرآن نسبت به آب و منافع حیات بخش آن، برای جانداران، توجه ویژه ای دارد. در این نوشتار، کوشیده ایم تا با بهره گیری از آیات قرآن درباره آب و مدیریت منابع آب، بتوانیم بر اساس اصول مدیریت استراتژیک، راهکارهای مناسبی برای بهره مندی بهینه و پایدار از منابع آب در فرآیند توسعه کشاورزی، ارایه دهیم. نتیجه پژوهش، بیان گر این مطلب است کهتاکید بر حفظ محیط زیست 3 و منابع آن از جمله آب، از اصول بنیادین دین اسلام می باشد و تنها راه برقراری تعادل میان توسعه و پایداری زیست محیطی، اجرای قوانین و مقررات در زمینه های حقوق مالکیت و بهره برداری، استفاده بهینه از تکنولوژی، سیاست های حفاظتی و فعالیت بخش خصوصی بر اساس آمیزه های اسلام و قرآن می باشد و بر این اساس راهکارهای رعایت تعادل در خط مشی های اقتصادی، توجه به کرامت انسان امروز و نسل فردا، تاکید بر آگاه سازی عموم مردم در مصرف بهینه آب، ذخیره سازی آب توسطدولت و مسولین و برانگیختن حس مسیولیت پذیری آحاد مردم پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

قرآن، منابع آب، مدیریت استراتژیک، توسعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.