اثر تنظیم کننده های اسمزی بر خصوصیات کمی و کیفی کنجددر شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی بحران کم آبی و راه های برونرفت
  • کد COI اختصاصی: HKNWC01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم حسامپور

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

مهدی دهمرده

استاد یار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

عیسی خمری

استاد یار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

چکیده

برای پیشگیری از اثر زیان بار خشکی نیازمند تعیین روش آبیاری مناسب وهمچنین استفاده از عناصر و مواد کاهنده اثر تنش می باشیم. استفاده از گیاهان مقاوم به خشکی نیز در این زمینه موثر است. بنا براین مطالعه در زمینه تعدیل اثر منفی تنش، جهت دستیابی به عملکرد بهینه، امری مطلوب به نظر میرسد [25] . به منظور ارزیابی تاثیر تنظیم کننده های اسمزی بر خصوصیات کمی و کیفی کنجد تحت سطوح مختلف تنش خشکی آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. عامل اصلی تنش خشکی در سه سطح، تنش ملایم، تنش متوسط و تنش شدید و عوامل فرعی شامل: شاهد، استفاده از کود سولفات پتاسیم در 2 سطح و محلولپاشی با اسید آسکوربیک در 2 سطح بود. صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد کپسول و پروتیین مورد بررسی قرار گرفت. تنش باعث کاهش معنی دار تعداد کپسول ، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک شد. میزان پروتیین در تیمار تنش شدید بیشترین مقدار را داشت. محلول پاشی 3 میلی مولار اسید آسکوربیک باعث شد تعداد کپسول در متر مربع، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار شوند. عملکرد تحت تاثیر تیمار محلول پاشی اسید آسکوربیک 27/3 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده از این آزمایش مشخص شد تنش خشکی با تاثیر منفی بر عملکرد کنجد سبب افت خصوصیات کمی و کیفی می شود. اما استفاده از سولفات پتاسیم و اسید آسکوربیک می تواند با تعدیل اثرتنش از کاهش عملکرد و اجزای عملکرد جلوگیری کند

کلیدواژه ها

تنش خشکی، سولفات پتاسیم، اسید آسکوربیک، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.