اثر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم برفاکتور pH در دو خاک آهکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI15_489
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساره نظامی

استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

محمدجعفر ملکوتی

استاد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

اسیدهای آلی توسط برخی از گونه های گیاهی در ریزوسفر ترشح شده و با کاهش pH خاک نقش مهمی در فراهمی عناصرغذایی در خاک های آهکی دارند. به منظور بررسی نقش این ترکیبات در تغییر pH خاک، دو خاک با درصد آهک متفاوت باغلظت های 0/1، 1 و 10 میلی مولار اسید سیتریک و اسید اگزالیک و در زمان های 10، 60، 180 و 360 دقیقه عصاره گیری شدند. نتایج نشان داد که اسیدهای آلی در غلظت های 0/1 و 1 میلی مولار تغییر چندانی در pH نسبت به شاهد ایجاد نکردند اما در غلظت 10 میلی مولار هر دو اسید سبب کاهش چشمگیر pH نسبت به شاهد شدند. اثر کاهش pH در اسید سیتریک 10 میلی مولار نسبت به اسید اگزالیک 10 میلی مولار بیشتر بود. به نظر می رسد غلظت های بیش از 1 میلی مولار اسیدهای آلی برای کاهش pH خاک های آهکی نیاز باشد.

کلیدواژه ها

اسیدهای آلی، pH ، خاک آهکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.