راهبردهای جدید در توسعه پایدار آبزی پروری کشور در بکارگیری باکتری های زیست یار

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: اولین همایش ملی مدیریت و توسعه کشاورزی پایدار در ایران
  • کد COI اختصاصی: NCMDSAI01_123
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 950
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت الله جعفریان

استادیار گروه شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

نورمحمد مختومی

کارشناس مرکز تحقیقات امور دام گرگان استان گلستان

قدرت الله شاهی

کارشناس شیلات، کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری شهید مرجانی گرگان

چکیده

امروزه توسعه پایدار زیر بخش آبزی پروری کشور در بخش کشاورزی، نیازمند بکارگیری تکنیک های نوین می باشد. بر همین اساس در بین تکنیک های معرفی شده، استفاده از باکتری های زیست یار با اهدافی همچون: بهینه سازی فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب مورد استفاده در محیط پرورشی آبزیان، مصرف بهینه و افزایش کارایی بهره برداری از آب و همچنین ارتقاء عملکرد رشد آبزیان، صورت می گیرد. ماهیان پرورشی در جهت تامین پروتئین کشور، دارای اهمیت تغذیه ای و اقتصادی بسیار بالایی داشته باشد. در همین راستا ایزولاسیون باکتری های زیست یار از روده ماهیان پرورشی و بکارگیری فرآورده های تجاری این باکتری های مفید به عنوان یک استراتژی مهم از طریق کنترل بیولوژیکی و افزایش عملکرد رشد، در سیستم های پرورشی، توانست نقش بسیار ارزنده ای را در جهت نیل به اهداف ذکر شده ایفا نماید. چندین تحقیق صورت گرفته توسط مولف، نشان داد که برخی از باکتری های مفید به عنوان یک مکمل غذایی میکروبی زنده، همراه غذا و مصرف مستقیم آنها در آب محیط پرورشی، موجب سازگاری اکولوژیکی، ارتقاء عملکرد تولید ماهی و بهینه سازی میکروبی محیط آبی پرورش آنها گردید. در حقیقت با اعمال مدیریت میکروبی در قالب استعمال باکتری های مفید قابلیت میزبان آبزی در سازگاری بوم شناختی با محیط پرورشی افزایش یافته و بهره برداری بهینه از منابع آبی بالا رفت. لذا امکان بکارگیری مناسب از منابع آبی بخوبی فراهم گشته و کارایی تولید بالطبع نیز افزایش یافت. یافته های این تحقیقات نشان دادند که کنترل میکروبی و معرفی سویه های مفید باکتری ها تا چه حد در افزایش سازگاری اکولوژیکی، بقاء، عملکرد رشد ماهیان مفید بوده و می تواند به عنوان یک راهبرد مهم در ارتقاء و توسعه پایدار آبزی پروری کشور و استفاده مفید از منابع آبی پیشنهاد گردد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، آبزی پروری، باکتری های زیست یار، بهینه سازی میکروبی، سازگاری اکولوژیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.