زکریای ملتانی و نقش وی در گسترش اسلام و سهروردیه در شبه قاره

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی شرق شناسی، تاریخ و ادبیات پارسی
  • کد COI اختصاصی: OSPL01_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مومنی

دانشجوی دکترای تصوف و عرفان اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب قم و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

ورود تصوف به شبه قاره را می توان به دو دوره کلی تقسیم نمود. 1 ورود پراکنده صوفیان بر اساس سنت پرسه؛ 2 اعزام مبلغان و خلیفه های سلسله های صوفیه، برای تبلیغ و ارشاد مردم. در میان سلسله های صوفی که در قرن هفتم به هند ورود پیدا کردند، دو سلسله چشتیه و سهروردیه از دیگر سلاسل توفیقات بیشتری پیدا کردند و بر همین اساس در ورود و گسترش اسلام و تصوف به شبه قاره از اهمیت وافری برخودار هستند. از آنجا که طریقت سهروردیه طریقتی متکی بر زهد و شریعت بود، لذا یکی از عناصر مهم در نزد مبلغان سهروریه دعوت به شریعت اسلام بوده است. بر این اساس خلفاء سهروردیه در سرزمین های مختلف و به خصوص هند نقش مهمی در گسترش اسلام و تصوف داشته اند. که از آن جمله می توان به نقش شیخ بهاء الدین زکریا ملتانی موسس سلسله سهروردیه، در هند اشاره کرد. این مقاله به بررسی نقش وی و اقدامات او در شبه قاره می پردازد.

کلیدواژه ها

اسلام، تصوف، سهروردیه، شبه قاره، ملتان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.