بررسی چگونگی اثر اسانس گیاه دارویی برگ بو بر سن گندم Eurygaster integriceps (Hem.: Scutellerida

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی یافته ­های نوین در پژوهش­های کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NFRANR01_372
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شهبازی النجق

کارشناس مسیول حفظ نباتات، مدیریت جهاد کشاورزی چاراویماق ایران

شهرام شاهرخی

گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه ایران

ناصر محبعلی پور

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی واحد میانه دانشگاه آزاد اسلامی میانه ایران

آیت شاهی

کارشناس مسیول زراعت مدیریت جهاد کشاورزی چاراویماق ایران

چکیده

سن گندم مهم ترین آفت گندم و جو در ایران می باشد و در اکثر مناطق گندمکاری ایران انتشار دارد. خسارت مربوط به سن معمولی گندم تاریخچه بسیار طولانی دارد و در حال حاضر مساله گیاهپزشکی ایران مسحبو می شود. برگ گیاه برگ بو دارای تانن، یک ماده تلخ، مواد رزینی پکتینی و اسانس است روغن میوه آن بوی بسیار معطر دارد و مرکب از کلروفیل، آمیدون اسانس به مقدار یک درصد و مقدار کمی از نوعی رزین است اسانس ان به رنگ زرد مایل به سبز بوده و دارای بوی دارویی برگ بو روی پوره های سن گندم مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش ها در ازمایشگاه گیاه پزشکی دانشگاه ازاد اسلامی واحد میانه در سال 1393 انجام شد. اسانس ها به روش تقطیر با آب، استخراج شدند. برای محاسبه غلظت کشنده 50 درصد اسانس ها، غلظت های ایجاد کننده مرگ و میر 20 تا 80 درصد با انجام آزمایشات مقدماتی انتخاب شد. ازمایش زیست سنجی در چهار تکرار انجام شد و برای این منظور، غلظت های مورد آزمایش اسانس ها روی کاغذهای صافی ریخته شد و کاغذها در کف پتری دیش های پلاستیکی قرار داده شدند و پس از خشک شدن کاغذهای صافی، در هر پتری تعداد هشت عدد حشره پوره سن گندم قرار داده شد. غلظت کشنده 50 درصد LC50 با داده های تلفات پس از هشت ساعت با استفاده از برنامه پروبیت محاسبه شد. در این آزمایش اثر غلظت های مختلف 2000، 900، 3000، 5000، 9000، 11000 میلی گرم بر میلی لیتر اسانس ها روی حشرات کامل و پوره های سن گندم مورد ازمایش قرار گرفت و محلول آب و تویوین یک درصد تویین و 99 درصد آب به عنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد و ملاحظه گردید که اسانس برگ بو در تمام غلظت های مورد بررسی، تلفات را وارد کرده و بیشترین تاثیر رادر بالاترین غلظت گذاشته است.

کلیدواژه ها

برگ بو، زیست سنجی، پوره، سن گندم، اسانس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.