اثر غلظت های مختلف تنظیم کننده رشد D,2,4- بر صفات مورفولوژیکی کالوس های تولید شده در گیاه دارویی موسیر در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی یافته ­های نوین در پژوهش­های کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: NFRANR01_219
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 470
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا اسدی

گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی دامغان ایران

شهرام رضوان بیدختی

گروه فیزولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی دامغان ایران

علی وطن پور ازغندی

عضو هییت علمی مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی کرج

چکیده

گیاه موسیر با نام علمی Allium hirtifolium از گیاهان عالی گلدار از جنس پیازها Allium می باشد. موسیر یکی از گیاهان دارویی است که به دلیل خواص دارویی، خوراذکی و صنعتی این گیاه باعث شده که به صورت بی رویه و شدید مورد بهره برداری قرار گیرد. به دلیل محدودیت در روش های مرسوم تکثیر استفاده از فنون کشت بافت می تواند راه کار مناسب و سریعی برای ازدیاد موسیر محوسب گردد. به منظور بررسی امکان تولید بهترین کالوس از نظر رنگ کالوس، وزن کالوسف زمان شروع کالزایی و بافت کالوس این پژوهش در قالب آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و با 3 تکرار انجام شد در این آزمایش اثر 4 – D، 2 در غلظت 0، 0/5، 1، 2 میلی گرم در لیتر مورد بررسی قرار گرفت از محیط کشت MS موراشینگ و اسموک، 1962 همراه با غلظت های هورمونی مذکور استفاده شد با توج به جدول تجزیه واریانس داده ها مشخص شد که اثر تیمارهای حاوی 4 – D ، 2 بر صفات زمان شروع کالزایی، درصد کالزایی و وزن کالوس در سطح احتمال 1% معنی دار بود بررسی موروفولوژیکی کالوس های بدست آمده نشان داد که رنگ کالوس ها برحسب غلظت های مختلف هورمونی مورد استفاده 4 – D، 2 از کرم تا سبز و بافت کالوس از ساختار سخت تا نرم متفاوت بود مناسب ترین کالوس از نظر رنگ، بافت، وزن و زمان شروع کالزایی در تیمار 1 میلی گرم در لیتر 4 – D، 2 بود که دارای رنگ سبز و بافتی با ساختار نرم و بیشترین وزن کالوس بود با توجه به نتایج بدست آمده از جدول تجزیه واریانس، مشاهده شد که بهترین تیمار هورمونی نسبت به سایر غلظت های مورد استفاده در این پژوهش بر صفات مورفولوژیکی کالوس در گیاه موسیر، تیمار 1 میلی گرم در لیتر 4 – D، 2 بود.

کلیدواژه ها

موسیر، کالوس، صفات مورفولوژیکی،2-4-D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.