بررسی تاثیر الزامات برنامه نظام تحول اداری بر ارتقاء سلامت اداری در سازمان امور مالیاتی کشور (از دیدگاه مدیران ستاد)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی الگوهای مدیریت در عصر پیشرفت
- کد COI اختصاصی: MPPE01_082
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 403
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ؛ ایران؛تهران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
چکیده
سلامت نظام اداری، عمدتا به سلامت کارکنان وابسته است که می تواند از طریق برنامه ها و سیاستگذاری ها تامین شود، اینامر مستلزم اجرای دقیق و بدون نقص موارد مذکور می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر الزامات برنامه نظام تحولاداری بر ارتقاء سلامت اداری در سازمان امور مالیاتی کشور (از دیدگاه مدیران ستاد) می باشد. این تحقیق از نظر ماهیتموضوع، از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است و از نظر روش اجرا از نوع تحقیقات میدانی می باشد. جامعه آماری عبارت است از کلیه مدیران در ستاد سازمان مالیاتی، تعداد مدیران 73 نفر می باشد. حجم نمونه آماری با توجه به جدول مورگان 63نفر می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های محقق ساختهالزامات برنامه نظام تحول اداری و سلامت اداری استفاده شد. روایی پرسشنامه از نوع روایی صوری و محتوایی، توسط 25 نفراز مدیران جامعه مذکور و اساتید راهنما و مشاور بررسی وجوه و تعدیهای لازم صورت گرفت و مورد تایید نهایی قرار گرفت وپایایی آن از طریق روش دو نیمه سازی 908 / 0 بدست آمد. با توجه به اینکه مقیاس اندازه گیری از نوع رتبه ای (ordinal scale) می باشد، از آزمون های کای اسکویر و فریدمن برای بررسی فرضیه های تحقیق استفاده گردید. نتایج تحلیل داده هانشان داد که در حال حاضر الزامات برنامه نظام تحول اداری بر ارتقاء سلامت اداری در سازمان امور مالیاتی کشور تاثیر مثبت ومعنی داری ندارد. لازم به ذکر است که مولفه ها عبارتند از : (ایجاد باور، ایجاد اعتقاد، ایجاد انگیزه، آگاهی مدیران به ظرفیتها، آگاهی مدیران به برنامه های تحول، آگاهی مدیران به قوانین، بهره مندی مدیران از اختیارات، بهره مندی مدیران از منابع،برقراری نظام مدیریت عملکرد و برقراری نظام تشویق و ترغیب). همچنین نتایج نشان داد که از میان مولفه های الزامات برنامهنظام تحول اداری، برقراری نظام مدیریت عملکرد مهمترین مولفه است.کلیدواژه ها
نظام تحول اداری، سلامت اداری، سازمان امور مالیاتمقالات مرتبط جدید
- ضمانت اجرای تعهد به پرداخت ثمن در نظام حقوقی ایران و قانون فروش کالا درانگلستان
- بررسی مبانی حرمت شرب خمر و مسکرات از منظر فقه امامیه ( با تاکید بر ادله اجتهادی)
- تحلیل احکام در موارد پرداخت خمس با در نظر گرفتن میزان نرخ تورم از منظر فقه وحقوق اسلامی
- بررسی رابطه بین مخارج تحقیق و توسعه با مربوط بودن اطلاعات و جریان های نقد آزاد(شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران)
- بررسی تاثیر مجازات اعدام بر بازدارندگی از جرم قتل
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.