سیستم تصمیم یار نظارت شرعی بر عقود اسلامی بانکی با رویکرد فازی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین گردهمایی بین المللی بانکداری و تامین مالی اسلامی «قواعد ایجابی و سلبی تامین مالی اسلامی»
  • کد COI اختصاصی: ICIBIF01_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 570
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله عشقی

دانشجوی دکتری مهندسی فناوری اطلاعات، دانشگاه تربیت مدرس -دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها

مهرداد کارگری

عضو هیات علمی، دانشگاه تربیت مدرس- دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها

محمد طالبی

عضو هیات عملی، دانشگاه امام صادق

چکیده

حجم و تعداد بالای تراکنش ها یکی از عوامل اصلی کسب سود و درآمد در کسب وکارهای بانکی و ازجمله در بانکداری اسلامی است، با این وجود وقوع تقلب یکی از دغدغه های اصلی این کسب وکارها در عصر الکترونیکی شدن فعالیت ها است. علاوه بر این دغدغه ای که در بانکداری اسلامی وجود دارد این است که خدمات و محصولات ارایه شده توسط این بانک ها منطبق بر موازین شرعی و اسلامی باشد و همچنین این محصولات برای اهداف تعیین شده مورد استفاده قرار بگیرند. افراد سودجو و متخلفان از تسهیلات و امکاناتی که در بانکداری اسلامی ارایه می شود استفاده می کنند و آنها را در مواردی غیر مرتبط صرف کرده و در نتیجه شبهه غیر شرعی بودن را برای بانک ایجاد می کنند. از طرفی پیگیری این درخواست ها و سنجش میزان شرعی بودن آنها وظیفه ای زمان بر و پیچیده است که نیاز به متخصصین و خبرگان امر دارد. در این مقاله روشی ارایه شده است که با بهره گیری از دانش نهفته در داده ها و اسناد تاریخی بانک و همچنین بهره گیری از نظرات خبرگان امر، مدل رفتاری نرمال را شبیه سازی کرده و با استفاده از توابع عضویت تعریف شده فازی میزان تطابق درخواست ها با رفتارهای مطلوب را تعیین کرده و نتیجه به صورت عددی بین صفر و یک در خروجی ارایه می شود که نشان دهنده میزان ریسک غیرشرعی بودن درخواست مورد پردازش است. این سیستم به صورت سیستمی تصمیم یار برای بانکدار عمل می کند که می تواند با سرعت بسیار بیشتری نسبت به بررسی های کاملا انسانی عمل کرده و با گذشت زمان و بلوغ سیستم، نتایج بدست آمده از آن نیز واقعی تر و دقیق تر می شوند و در نهایت نیاز به بررسی های انسانی و دستی را تا حد ممکن کاهش می دهد.

کلیدواژه ها

کشف تخلف، فازی، پروفایل کاربر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.