مروری برگواهی سلامت مواد تکثیری بخش باغبانی در ایران
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: نهمین کنگره علوم باغبانی ایران
- کد COI اختصاصی: BAGHBANI09_720
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 593
نویسندگان
استادیار ، معاونت تحقیقات و فناوری بذر و نهال، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج.
چکیده
سلامت نهال یا عدم آلودگی به عوامل بیماری زای گیاهی در کنار سایر فاکتورهای نهال استاندارد، تعیین کننده ترین فاکتور در گواهی نهال، احداث، توسعه و مدیریت باغات مدرن میوه و نیز تجارت ملی، منطقه ای و بین المللی این نهاده مهم در بخش باغبانی دنیا محسوب می شود. عوامل بیماری زای مختلف تولیدات کشاورزی را در طبیعت از نظر کمی و کیفی متاثر نموده و برای تعدادی از آنها بویژه در صنعت باغبانی، روش درمانی به جز استفاده از مواد تکثیری سالم متصور نمی باشد. به همین دلایل، و همانند سایر کشورهای پیشرو در صنعت تولید و گسترش نهال گواهی شده، در قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال ایران نیز به کرات به سلامت بذر و نهال، استانداردهای مرتبط و لزوم گواهی مواد تکثیری بخش کشاورزی قبل از توزیع در کشور تاکید شده است. به منظور رعایت مواد قانونی مرتبط با این موضوع، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، به عنوان تنها ارگان حاکمیتی کشور در زمینه گواهی اصالت و سلامت مواد تکثیری بخش کشاورزی، با بهره گیری از منابع بیشمار علمی و همکاری بسیار نزدیک ارگان های تحقیقاتی، اجرایی و دانشگاهی کشور بویژه در ساختار وزارت جهاد کشاورزی، استانداردهای سلامت مواد تکثیری را تدوین و تصویب نموده و معیار فعالیت های خود در ارتباط با گواهی مواد تکثیری بخش کشاورزی کشور قرار داده است. بدون شک استانداردهای مذکور اسنادی ملی و حتی منطقه ای و بین المللی برای مدیریت علمی تولید و گواهی این نهاده ارزشمند برای استفاده در باغبانی کشور و صادرات محسوب می شوند. به هر حال، عملی کردن استانداردهای مذکور در گواهی اصالت، سلامت و کیفیت مواد تکثیری کشور با تکیه بر اصول شناخته شده علمی و از همه مهمتر بومی سازی و توسعه روش های فناوری محور بویژه در ردیابی عوامل بیماری زا در مواد تکثیری باغبانی و در نهایت گسترش آن به سطح کلان اجرایی جزء اهداف عالیه و قابل انتظار است. مقاله حاضر به ضروریات فنی و حقوقی گواهی سلامت مواد تکثیری بخش باغبانی قبل از توزیع و استفاده و نیز فعالیت های تحقیقاتی و اجرایی انجام شده در کشور در پنج سال گذشته در راستای گواهی نهال می پردازد.کلیدواژه ها
قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال ایران، گواهی عام و محدود، بیماری های گیاهیمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- برسی برهمکنش قارچمیکوریزا آربسکوالر و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقال ( Vicia faba L. ) تحت شرایط تنش خشکی
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.