بررسی اثر بنزیل آدنین و کینتین بر پرآوری گیاه دارویی سیاه توسه Frangula alnus L در شرایط درون شیشه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI09_318
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بخشی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، پردیس دانشگاهی دانشگاه گیلان، رشت

یوسف حمیداوغلی

دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت

سحر بهلولی زنجانی

کارشناس ارشد باغبانی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شمال کشور، رشت

چکیده

سیاه توسه Frangula alnus L منبعی غنی از ترکیبات مهم دارویی به نام آنتراکینون میباشد که به صورت وحشی در مناطق جنگلی شمال ایران می روید. در صنایع نوین داروسازی، از مواد موثره موجود در پوست این گیاه دارو تهیه میشود. این پژوهش با هدف بررسی اثر بنزیل آدنین و کینتین در ترکیب با ایندول استیک اسید بر تکثیر گیاه سیاه توسه در شرایط درون شیشه ای انجام شد. ریزنمونه ها پس از گندزدایی، در محیط کشت موراشیگ اسکوگ MS به همراه تنظیم کننده رشد کینتین Kin و بنزیل آدنین BA با غلظت های 0و0/5و1و2 میلی گرم در لیتر و در ترکیب با ایندول استیک اسید IAA با غلظت 0و0/1 میلی گرم در لیتر کشت شدند. نتایج پس از 8 هفته نشان داد که بیشترین تعداد شاخساره در محیط MS همراه با ترکیب 2 میلی گرم بر لیتر BAو0/1 میلی گرم بر لیتر IAA با میانگین 7/1 شاخساره در هر ریزنمونه و تیمار 0/5 میلی گرم در لیتر BA در ترکیب با 0/1 میلی گرم در لیتر IAA با میانگین 7 سانتیمتر بیشترین ارتفاع شاخساره را تولید کرد. نتایج نشان دادکه IAA در ترکیب با غلظت های کم BA بیشترین تاثیر مثبت را در ارتفاع ریزنمونه ها و در ترکیب با غلظت های بالاتر BA بیشترین تعداد شاخساره را دارد.

کلیدواژه ها

سیاه توسه، ریزازدیادی، ایندول استیک اسید، بنزیل آدنین، کینتین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.