بررسی تبیین حس سرزندگی و هویت مکانی در معماری مسکونی ایران (نمونه موردی: خانه لاری های یزد)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی (اندیشه،نظریه ها و روش ها)
  • کد COI اختصاصی: AUITM01_434
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمود معینی

عضو هییت علمی، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر، ملایر، ایران

علی ترابی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر، ملایر، ایران

چکیده

سرزندگی و هویت واژه هایی به یکدیگر وابسته و ملزوم یکدیگر هستند، چرا که یک محیط اگر دارای هویت نباشد، قطعا حس سرزندگی ووابستگی را نخواهد داشت. سرزندگی دارای شاخص های گوناگون است که در بررسی دقیق تر متوجه خواهیم شد که سرزندگی وهویت آمیخته هستند. هویت مکانی دربرگیرنده ویژگی هیا خاص خود با ارزش های ذاتی ودرونی خود می باشد که با طراحی یک اثر هنرمندانه معماری وتفکرات روحی طراح این ویژگی ها را به عرصه ظهور خواهند گذاشت. همانطوری که معماری باید دارای هویت باشد تا بتواند باعث ایجاد حس سرزندگی باشد، سرزندگی نیز هم باید دارای شخصه های هویت بخشی به فضا باشد. خانه لاری های یزد یک اثر تاریخی و هویت دار معماری ایرانی می باشد که از ویژگی های خاص معماری مناطق گرم ایران در طراحی آن استفاده شده است. در بررسی مقاله ویژگی های هویت گرا و ایجاد سرزندگی در این بنا را مطالعه خواهیم کرد. یکی از اهداف تحقیق این است که روابط بین هویت و سرزندگی را بازشناسیم. در این نوشتار فرض بر این است که هویت بخش بودن یک فضای ساختمانی می تواند باعث ایجاد نوعی حس سرزندگی در افراد گردد. از نظر رویکرد روش شناسی کیفی و در این تحقیق مطالعه مقالات و کتب تخصصی مورد مطالعه همراه با تجزیه و توصیف اطلاعات با بررسی خواهیم کرد. مهمترین نتیجه بدست آمده در این پژوهش، یافتن ویژگی های هویت بخش یک مکان در ارتباط با حس سرزندگی در آن مکان می باشد.

کلیدواژه ها

سرزندگی، هویت مکانی، معماری مسکونی ایران، خانه لاری های یزد، ویژگی های اقلیمی یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.