نگرشی بر شوادان های شهرستان دزفول و شوشتر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی (اندیشه،نظریه ها و روش ها)
  • کد COI اختصاصی: AUITM01_335
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1083
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر نوری سقایی

دانشکده فنی و حرفه ای سماء،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد ایذه،ایذه

چکیده

شهرستان دزفول به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی در طول دوران اسلامی یکی از مراکز مهم تحولاتسیاسی اجتماعی و فرهنگی ایران بوده است. به ویژه در محدوده زمانی دوران صفوی و قاجار کهتعدادی از مساجد، معابر، حمام و... باقی مانده است، که مطالعه سیر تطور و تحول معماری منطفه راممکن می سازد. بافت قدیمی شهرستان دزفول از نظر هماهنگی با طبیعت و اقلیم محل بی نظیر است.سازگار ساکنین با آب و هوا گرم و مرطوب و طاقت فرسا تابستان که گاهی تا بیش از 50 درجهسانتی گراد هم می رسد. این گرما و رطوبت نسبتا زیاد هوا شرایط سختی را در تابستان برای ساکنینایجاد می کند. آنها برای مقابله با این مشکل در بافت خانه ها و شهر خود راهکارهای بسیار جالبی راابداع کرده اند. یکی از این تدابیر ایجاد فضاهایی در خانه ها به اسم شبستان یا شودادان می باشد. این شوادان ها دارا هوا خنک و مطبوع بوده و با توجه به گرما و رطوبت بسیار زیاد روزها تابستانبهترین محل برای فرار از این گرمای شدید برای ساکنین بوده است ضمنا در زمستان ها نیز با توجه بهسرما شدید و خشک این منطقه شوادان به دلیل عمق نسبتا زیاد و گرمای مطلوب مورد استفادهساکنین منطقه قرار می گیرد. در این پژوهش دزفول و شوشتر به دلیل برخورداری از سابقه کهن درزمینه معماری و شهرسازی و مشکل گرمای شدید در بیش از شش ماه سال، نقش کاربری شوادان و معماری و تزیینات آن مورد مطالعه قرار گرفته است، اصول حاکم بر معماری آن به لحاظ تامین آسایش حرارتی و مقابله با شرایط نامساعد اقلیمی تعیین شده است. به هر حال نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که این فضاهای معماری خاص این دو شهر و بومی محلی بوده است.

کلیدواژه ها

شوادان، شبستان، معمار، تزیینات وابسته، خوزستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.