بررسی مفهوم کهن الگوها در معماری خانه کعبه از دیدگاه عرفانی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی (اندیشه،نظریه ها و روش ها)
- کد COI اختصاصی: AUITM01_114
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 517
نویسندگان
استادیار و عضو هییت علمی تمام وقت، گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر، ملایر، ایران
پژوهشگر کارشناسی ارشد، گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر، ملایر، ایران
چکیده
به نظر می رسد خانع کعبه به عنوان قبله مسلمانان، دارای مفاهیم نمادین است که بصورت نوعی معماری نمود یافته است. این مفاهیم ریشه در ناخودآگاهی جمعی انسان هایی دارد که جستجوی یک وجود واحد و نیل به ارتباط با ابدیت و جهانی پایدار خواسته و آمال مشترک آنها بوده است. نوع عبادت جمعی مسلمانان متاثر از این مفاهیم بلند است. کهن الگوها دارای محتوای یکسان هستند که در طول تاریخ به انحاء مختلف نمود پیدا کرده اند و سبب بروز الگوهای رفتاری مختلف گردیده است که مناسک حج از آنجمله می باشد. پایداری این نوع معماری به سبب ارتباط عمیقی است که با انسان ها برقرار می نماید. به عبارتی دیگر الگوهای پایدار در معماری این بنا که ریشه در ناخودآگاهی جمعی دارد سبب ارتباط آن با طیف وسیعی از انسان ها می شود و ارتباط با خصوصیات روحی و معنوی مشترک در بین انسان ها سبب پایداری آن بنا در طول تاریخ می گردد. توجه به این خصوصیات در فرآیند طراحی ما را در دستیابی به یک معماری جمعی، کیهانی و ماندگار یاری می رساند. در این نوشتار سعی شده با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش تاریخی تحلیلی به روش کهن الگوها و نمود آن در معماری کعبه از دیدگاه عرفانی و شرح مفاهیم آن پرداخته شود.کلیدواژه ها
خانه کعبه، مفاهیم نمادین، کهن الگوها، مناسک حج، انسان، پایداری، ماندگارمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.