تاثیر نور و رنگ در ارتقاء تقدس بخشی معماری مساجد ایران (نمونه موردی مسجد نصیرالملک شیراز)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی (اندیشه،نظریه ها و روش ها)
  • کد COI اختصاصی: AUITM01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا ابراهیمی

مربی، عضو هیات علمی تمام وقت، گروه معماری واحد ملایر،دانشگاه آزاد اسلامی ، ملایر، ایران

مهسا حامیان

دانشجو کارشناسی ارشد،گروه معماری واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی، ملایر، ایران

فاطمه عاشوری

دانشجو کارشناسی ارشد،گروه معماری واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی ، ملایر، ایران

رویا غلامی

دانشجو کارشناسی ارشد،گروه معماری واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی ، ملایر، ایران

چکیده

مسجد شاخص ترین بناهای مذهبی اسلام و کانون تجلی هویت معنوی مسلمانان شناخته شده است در ساخت ومعماری آن همواره برجسته ترین عوامل بکار گرفته می شود از جمله این عوامل نور و رنگ است رنگ بازتابی از نور استبه گونه ای که وقتی نور بر روی انواع رنگ ها می نابد اثر خود را به نمایش می گذارد از این رو بین نور و رنگ رابطهمستقیمی وجود دارد بکارگیری این عناصر در مساجد علاوه بر اینکه زیبایی خاصی را به وجود می آورند معنویت بسیاریرا نیز به فضا مساجد می بخشند. در مقاله حاضر سعی بر آن است تا با تاکید بر تاثیر نور و رنگ بر ارتقاء تقدس بخشیمساجد ایرانی ضمن مورد مطالعه قرار دادن مسجد نصیر الملک در شیراز به عنوان نمونه موردی بر تعیین عوامل موثر برمعماری مساجد ایرانی پرداخته شود. در این مقاله سعی بر آن است با استفاده از روش تاریخی، توصیفی و تحلیلی و بابکارگیری منابع کتابخانه ای به بررسی و تحلیل نقش نور و رنگ در معماری مساجد ایرانی اسلامی بپردازد که نتایجتحقیق مشخص کننده جایگاه ویژه ی نور و رنگ به عنوان دو عنصر مهم و معنویت بخش در مساجد است و نور و رنگدر ارتقاء تقدس بخشی معماری مساجد ایران تاثیر مستقیم دارد به این معنی که هراندازه که در معماری مساجد ایران ازنور و رنگ استفاده شود به همان اندازه تقدس بخشی مساجد ارتقاء می یابد.

کلیدواژه ها

نور، رنگ،تقدس بخشی، مساجد ایران، مسجد نصیر الملک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.