تاثیر عوامل ساختگاهی بر تغییر ماهیت زلزله محتمل در شهر یاسوج

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: ICCE06_011_0482423543
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر هاتف

دانشیار بخش مهندسی راه و ساختمان دانشگاه شیراز

محمدحسین بازیار

مربی گروه عمران دانشگاه یاسوج

چکیده

کشور ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، اقلیمی و مکانی خود در معرض وقوع زلزله های متعدد و شدید قرار دارد، بنابر این مطالعات و تحقیقاتی در رابطه با لرزه زمین ساخت، آنالیز ریسک و پهنه بندی خطر زمین لرزه در مناطق لرزه خیز کشور ضروری و حائز اهمیت میباشد. در اطراف شهر یاسوج با توجه به قرار گرفتن در امتداد رشته کوه زاگرس و مرز صفحات ایران و عربستان گسلهای زیادی پراکنده اند و خطر زمین لرزه بالا میباشد. با توجه به افزایش روند ساخت و ساز، فعالیتهای عمرانی و نوپا بودن شهر ضرورت مطالعاتی در رابطه با لرزه خیزی و پهنه بندی خطر زمین لرزه حس میشود.در راستای رسیدن به اهداف فوق و برای تعیین ایمنی ساختگاه سازه ها و کمک به طراحان در ساختن سازه های مقاوم و ایمن در شهر یاسوج با استفاده از مطالعات پهنه بندی لرزه ای و تاثیر عوامل ساختگاهی مشخصات زلزله های ورودی از جمله شتاب ماکزیمم، پریود غالب و ضریب بزرگنمایی در نقاط مختلف سطح زمین تعیین گردیده است. با توجه به مشخصات لزله در سطح زمین ایمن بودن منطقه ساختگاه برای ساخت و احداث سازه های مورد نظر معلوم می گردد.بر پایه نتایج بدست آمده مناطق شمالی و شمال شرق شهر یاسوج به دلیل نزدیکی زیاد به گسل دنا دارای بیشترین شتاب روی سنگ بستر می باشند. همچنین در مناطق شرقی شهر یاسوج بدلیل نزدیکی به ارتفاعات دنا عمق سنگ بستر کمتر بوده وشتاب روی سطح زمین مقادیر بیشتری را داراست. براساس یافته های این تحقیق احداث ساختمانهای با ارتفاع کم (پریودکم)در مناطق جنوبی و با ارتفاع بیشتر (پریود بیشتر) در مناطق شمالی شهر پیشنهاد گردیده است.

کلیدواژه ها

زلزله، پهنه بندی لرزه ای، عوامل ساختگاهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.