ملاکها و شرایطی برای تغییر جنسیت از نظر فقه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات حقوق، دوره: 2، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_LEST-2-17_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد مجیدی

گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدصفاشهر، صفاشهر، ایران

مرضیه هوشمند

گروه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد صفاشهر، صفاشهر، ایران

چکیده

جنسیت در شریعت اسلام تعیین کننده بسیاری از حقوق و تکالیف است. افراد جامعه با نقش پذیری هویت جنسی که از بدو تولد با آن تربیت و رشد ونمو یافته اند زندگی اجتماعی، حقوقی، فرهنگی و حتی سیاسی خود را رقم می زنند. اما در بین افراد جامعه کسانی هستند که یا از نظر جسمی و یا از لحاظ روحی وروانی، در باور پذیری و ایفای نقش جنسی خود دچار اختلال و مشکل هستند. یک گروه از این افراد به دلیل اشکال در جسم خود چه به دلیل وجود هر دو آلت تناسلی و چه به دلیل فقدان آن دچار ابهام جنسی بوده، و گروه دیگر که از لحاظ جسمی کاملا سالم ولی به دلیل اختلال شدید روحی وروانی خود را متعلق به جنس مخالف می دانند. در هر دو گروه فرد قادر به زندگی عادی به عنوان یک فرد از یک گروه جنسی مشخص نیست و دچار معضلات بسیاری در ایفای نقش جنسی خود می باشد. هر دو گروه در معرض تغییرجنسیت قرار داشته و مطابق فتاوی معتبر مجاز به انجام عمل تغییر جنسیت جهت تعیین یک جنسیت مشخص و معین می باشند. این تغییر جنسیت آثار مهم و متعددی را در زندگی فرد تغییر جنسیت داده به دنبال دارد. کما اینکه اصولا این تغییر، بر حقوق ثابته ی فرد، که قبل از تغییر جنسیت به صورت مشروع وقانونی کسب نموده است، خللی وارد نمی نماید. با توجه به این که مساله تغییرجنسیت، امری است نوظهور که در قرن اخیر رخ نموده است وروز به روز به افراد متقاضی این عمل افزوده میشود در این مقاله به بررسی مباحث حقوقی وفقهی این موضوع بر اساس منابع معتبر فقهی و حقوقی، جهت کشف مبانی و نیز جواز یا عدم جواز آن و نیز نقد وتحلیل نظرات علمای عظام در این خصوص پرداخته شده است. امید است که این مفاله بتواند اندکی راهگشای جامعه حقوقی ایران در جهت نیل به یک قانون مدون ومنصوصجهت مشخص شدن آثار حقوقی این پدیده و پر کردن خلا موجود باشد

کلیدواژه ها

جنسیت، هویت جنسی، تغییرجنسیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.