بررسی راهکار تقویت وجدان کاری در کارکنان و رابطه آن با بهره وری سازمان تامین اجتماعی استان اصفهان
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جدید در مدیریت و حسابداری، دوره: 3، شماره: 23
- کد COI اختصاصی: JR_JRMA-3-23_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 523
نویسندگان
دکتری مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان. اصفهان
کارشناس ارشد سازمان تامین اجتماعی
کارشناس ارشد سازمان تامین اجتماعی
چکیده
وجدان کاری موجب می شود کارکنان، توانمندی ها، استعدادها و تخصص ها را نه تنها بدون کنترل بلکه به طور داوطلبانه در جهت تحقق اهداف سازمان قرار دهند که در سایه آن برنامه های توسعه پایدار بیمه می شوند با توجه به اهمیت وجدان کاری و تاثیری که می تواند بر بهره وری سازمان تامین اجتماعی داشته باشد، در این پژوهش نیز به بررسی برخی از عوامل تاثیرگذار بر وجدان کاری و بهره وری (اخلاق گرایی، رضایت شغلی، توانمندی، انگیزه شغلی و معنویت) در کارکنان سازمان تامین اجتماعی پرداخته می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی راهکارهای تقویت وجدان کاری در کارکنان و رابطه آن با بهره وری در سازمان تامین اجتماعی استان اصفهان میباشد. با توجه به هدف تحقیق، این سوال مطرح می شود که راهکارهای تقویت وجدان کاری در کارکنان کدام است و آیا وجدان کاری در کارکنان با بهره وری رابطه دارد تحقیق حاضر بر حسب هدف کاربردی و بر حسب شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق تعداد 1378 نفر کارمندان و مدیران سازمان تامین اجتماعی استان اصفهان می باشند، که از این تعداد 1031 مرد و 347 زن هستند و نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام گرفت. برای بدست آوردن حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد نمونه این تحقیق 300 نفر می باشد. نتایج تحقیق نشان بین وجدان کاری و بهره وری در سازمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد بین اخلاق گرایی، انگیزش شغلی، رضایت شغلی، معنویت در کار، توانمندی کارکنان و وجدان کاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. علاوه بر این نتایج تحقیق نشان داد بین اخلاق گرایی، انگیزش شغلی، رضایت شغلی، معنویت در کار، توانمندی کارکنان و بهره وری در سازمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.کلیدواژه ها
وجدان کاری، بهره وری، سازمان تامین اجتماعیمقالات مرتبط جدید
- واکاوی نقش فناوری های هوشمند در مدیریت زنجیره تامین دارو
- رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد فردی و سازمانی با نقش میانجی مدیریت دانش (مطالعه موردی: شرکت گلستان)
- تاثیر فعالیت های بازاریابی رسانه های اجتماعی بر آگاهی از برند، تصویر برند و وفاداری به برند
- شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر جنون خرید آنلاین
- نقش فناوری های MarTech و AdTech در تحول بازاریابی دیجیتال در کشورهای توسعه یافته: بررسی فرصت ها و چالش ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.